Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Akontacije obeštećenja u novcu bivšim vlasnicima oduzete imovine nakon Drugog svetskog rata biće isplaćene 31. marta, najavilo je Ministarstvo finansija Srbije i pozvalo sve koji nisu dostavili potrebnu dokumentaciju da to učine u najkraćem roku. Isplata se, kako je navedeno, sprovodi na osnovu pravosnažnih rešenja o utvrđvanju iznosa obeštećenja, koje je donela Agencija za restituciju.

Podseća se da je iznos akontacije 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja, po svim zakonskim osnovima bivših vlasnika, a isplata će biti izvršena u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Precizirano je i da se, u slučaju kada umesto bivšeg vlasnika pravo obeštećenja ostvaruju zakonski naslednici, iznos akontacije deli na zakonske naslednike saglasno njihovim utvrđenim udelima.

Iz Ministarstva finansija su naglasili da je, bez obzira da li se radi o bivšim vlasnicima, njihovim zakonskim naslednicima ili naslednicima preminulih primalaca obeštećenja, radi isplate akontacije, za svakog primaoca akontacije potrebno dostaviti određenu dokumentaciju.

Do sada su 3.034 osobe, koje treba da dobiju akontaciju, dostavile potrebnu dokumentaciju, što je 65,5 odsto.

Od dokumentacije je potrebno dostaviti fotokopiju lične identifikacione isprave i fotokopiju platne kartice ili drugog zvaničnog dokumenta kojim se potvrđuje podatak o broju dinarskog računa na koji će biti izvršena isplata akontacije.

Naslednici preminulih primalaca obeštećenja potrebno je da dostave i fotokopiju pravosnažnog rešenja o nasleđivanju.

BONUS VIDEO: Da li i na koji način Narodna banka Srbije štiti građane od inflacije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar