Foto: Shutterstock

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, povodom najave čelnika opštine Čajetina da planiraju izgradnju novog turističkog kompleksa na Zlatiboru u okolini Ribničkog jezera, upozorava da se turistički sadržaji u zaštićenim prirodnim zonama mogu graditi samo u skladu sa zakonom.

U saopštenju dostavljenom medijima, Ministarstvo poručuje da se gradnja može odvijati samo u skladu sa planskim dokumentima i nakon prikupljanja svih potrebnih dozvola. Kako navode, Zlatibor je već pretrpeo veliku štetu zbog neplanske i stihijske gradnje, koja je u mnogome promenila izgled te planine.

Ministarstvo je na to već mnogo puta upozoravalo i preduzimalo mere iz svoje nadležnosti, uključujući i podnošenje krivičnih prijava.

„Imajući u vidu da je najavljeni turistički kompleks ‘Zlatni grad’ još daleko od sticanja zakonskih uslova za gradnju, a da je razvoj tog kompleksa već najavljen u medijima, Ministarstvo javno obaveštava lokalnu samoupravu da se bilo kakvi radovi mogu izvoditi samo u skladu sa zakonom“, navodi se u saoštenju.

S obzirom da je reč o području u drugom režimu zaštite i da bi najavljena gradnja turističkih sadržaja mogla da otpočne, potrebno je da Opština Zlatibor izradi Plan detaljne regulacije za zonu Ribničkog jezera, nakon prestanka korišćenja te akumulacije za vodosnabdevanje.

Ministarstvo u saopštenju napominje da Zlatibor nije samo planina na teritoriji Opštine Čajetina, već je i zaštićeno prirodno dobro i da je lokalna samouprava dužna da vodi brigu o njegovom očuvanju, kako bismo ga sačuvali i za buduće generacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare