Milan Lukić Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Račun Instituta za voćarstvo Čačak blokiran je u iznosu od oko šest miliona dinara od strane Ministarstva poljoprivrede, saznaje portal Nova.rs. Prema našim informacijama, problem je nastao zbog projekta koji je rađen za vreme bivšeg direktora te naučne ustanove Milana Lukića, koji je sada na čelu Instistuta "Josif Pančić" u Beogradu. Kako saznajemo, sporni projekat o zemljištu je vodila Lukićeva bliska saradnica, dr Mira Milinković, on je odlučivao o angažovanim istraživačima i honorarima, a na zadati cilj projekta nije odgovoreno, zbog čega je čačanski Institut blokiran.

Naša redakcija pozvala je novog direktora naučne ustanove u Čačku, dr Darka Jevremovića koji je potvrdio naša saznanja.

„Račun je blokiran u iznosu od šest miliona dinara, a kriv je Institut“, rekao je on. Na naše konkretno pitanje da li će neko od radnika snositi ličnu odgovornost, ko je bio u izradi projekta, aktuelni direktor odgovara da mu je najpreče da prevashodno izađe iz situacije u kojoj se ova institucija nalazi.

„Bio sam u Ministarstvu poljoprivrede dan nakon što je nastupila blokada. Oni ostaju pri tome da moramo vratiti novac i nikakve informacije nemamo više oko toga“, kaže Jevremović.

Prema njegovim rečima, u vreme izrade poduhvata, Milan Lukić je bio na čelu Instituta za voćarstvo Čačak, a istraživači te ustanove su radili projekat. Jevremovića smo pitali da li je on trebalo da iskontroliše rad svojih učesnika u projektu, on odgovara da je verovatno tako.

PGR enigma i za direktora Jevremovića

Istovremeno je, prema saznanjima Nova.rs od uvođenja višestranačja Institut je postajao rasadnik političkih kadrova i aktivista, a poslovanje se svodilo na prodaju i preprodaju sadnica. Bilo je tu još ideja, da se recimo neki investitori dočepaju parcela za izgradnju poslovnog i stambenog prostora ili da se Institut iseli, a njegova zgrada pretvori u rezidencijalni prostor gradonačelnika i Gradske skupštine.

Sad već bivši direktor Instituta, Milan Lukić propustio je da, kao član Gradskog veća na sednici održanoj 12. decembra 2018. godine, kada je usvojen Predlog izmene i dopune plana detaljne regulacije „Centar“ u Čačku, upozori gradonačelnika i Gradsko veće da je još 2001. godine doneta Odluka da Centar za voćarstvo i vinogradarstvo (tadašnji naziv Instituta) u Čačku bude spomenik kulture.

To je značilo da su pod zaštitu države stavljeni upravna zgrada, ostali objekti i kompletno zemljište Instituta, te da urbanistički akt kojim je lokalna vlast u Čačku planirala da od Instituta oduzme zemljište na kom planira izgradnju budućeg zatvorenog bazena, nije u skladu sa zakonom.

Od 2018. godine ništa se nije dešavalo, osim što je došlo do promene na čelnoj funkciji u Institutu, a gradska vlast ostala i dalje u nameri da izgradi bazen na planiranoj lokaciji.

Gradski čelnici su u cilju realizacije ove namere pristupili proceduri izmene Plana generalne regulacije „Trbušani – Ljubić“ i manje-više skriveno od javnosti objavila oglas na sajtu Grada Čačka kojim Gradska uprava za urbanizam obaveštava javnost da će izmene i dopune pomenutog akta biti na javnom uvidu u prostorijama te uprave svakog radnog dana od 8-14 sati, uz prisusutvo predstavnika stručne službe i na sajtu grada.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Termin javnog uvida bio je od 25. marta do 25. aprila ove godine, a sednioca Komisije za planove, na kojoj će biti razmatrane primedbe fizičkih i pravnih lica pristigle tokom javnog uvida, biće održana 16. maja. Kako je oglašeno radu Komisije moći će da prisustvuju samo oni koji su podneli primedbe u pisanom obliku tokom trajanja javnog uvida.

Zašto je ovaj akt, koji ima 136 stranica i foto priloge, važan za Institut i kakve veze Institut ima sa generalnom regulacijom Trbušana i Ljubića?

Naime, u Uvodu akta navodi se da je izrada Izmena i dopuna plana generalne regulacije nastala: radi prilagođavanja Plana novoj digitalizovanoj katastarskoj podlozi dobijenoj od Republičkog Geodetskog Zavoda, službe za Katastar nepokretnosti Čačak, a da je prethodni PGR urađen na georeferenciranoj i skeniranoj katastarskoj podlozi.

Iz ove rogobatne administrativne formulacije može se zaključiti samo jedno – namera nije da se izmene i dopune PGR rade samo zbog prebacivanja akta sa georeferencirane i skenirane na digitalizovanu podlogu, jer ko bi od zainteresovanih fizičkih i pravnih lica imao primedbe da se nešto sa jedne prepiše na drugu podlogu.

Još indikativnije je da se kao pravni osnov za izradu izmena i dopuna PGR Trbušani – Ljubić navodi Odluka o izradi Izmena i dopuna ovog PGR iz 2018. godine. A kao planski osnov navodi se GUP Grada Čačka iz 2013. godine.

To sve, po svemu sudeći, ukazuje na ekspeditivnost u radu gradske urbanističke službe kojoj trebaju 4 godine da postupi po Odluci, a za to što radi uzima kao osnovno polazište akt star 9 godina.

U pitanju je ipak namera da se nešto u PGR menja. Da podsetimo, Generalnim urbanističkim planom (GUP) Čačka date su pretežne namene površina, generalne trase i koridori saobraćajne i komunalne infrastrukture i usmeravajući uslovi uređenja i građenja koji će se dalje razrađivati u šest Planova generalne regulacije (PGR) na koliko područja je grad podeljen, a ovi PGR će se još detaljnije razrađivati Detaljnim urbanističkim planovima (DUP), na način da svaki niži akt izvire iz višeg akta i mora se pridržavati rešenja koje sadrži viši akt. U centralnom delu područja koje obuhvata PGR Trbušani – Ljubić, uz ulice Aleksandra Savića i Savkovića kosu, nalazi se kompleks oglednog dobra Instituta za voćarstvo.

U okviru ove lokacije još šezdesetih godina prošlog veka Institut je osnovao sopstveni rasadnik za stvaranje i održavanje sadnog materijala voćaka. U Izmenama i dopunama PGR-a u Zoni 5 se navodi: Urbanistička zona 5 čini prostor koji je prevashodno namenjen za nauku – Institut za voćarstvo.

Samim tim i Urbanistička celina 5.1 namenjena je za nauku, ali sledeći navodno smernice GUP-a Čačak iz 2013. godine, planeri sada predlažu izmeštanje laboratorije i oglednih funkcija iz najužeg gradskog centra (čitaj sadašnjeg dvorišta Instituta u ulici Kralja Petra I), na lokaciju postojećih oglednih polja u Ljubiću. Gle čuda i lokacija budućeg zatvorenog bazena je upravo na delu dvorišta Instituta od upravne zgrade ka srednjoj Tehničkoj i OŠ „Vuka Karadžić“ gde su ogledni zasadi.

Izmeštanje takođe opcija

Urbanisti sada predlažu da se u delu oglednih parcela Instituta u Ljubiću planira i „izgradnja objekata u funkciji naučno-istraživačkih kapaciteta Instituta (laboratorije, administracija i svi prateći sadržaji namenjeni za dalji razvoj ustanove), a da glavni reprezentativni objekat Instituta i dalje ostane na postojećoj lokaciji u gradu“.

Suštinski, to bi značilo da na sadašnjoj lokaciji u centru grada ostanu direktor Instituta, njegova sekretarica, a svi naučni istraživači, ostalo osoblje i administracija ustanove odu u Ljubić, tamo gde budu ogledna polja i laboratorije.

Prilično nejasno na koju lokaciju se misli, onu u Ljubiću ili onu u centru grada, urbanisti predlažu da se „u ovoj celini mogu graditi i stambeni objekti kao smeštajni kapaciteti za naučne radnike, u cilju pospešivanja razvoja nauke“.

Prema dosadašnjem višedecenijskom iskustvu naučni radnici u Institutu trebe da procene da li je ovo zaista namera „da se stambenom gradnjom pospešuje razvoj nauke“ ili već toliko puta viđena taktika „prevođenja žednih preko vode“.

I da li je namera stambena gradnja za naučne radnike u Ljubiću ili oslobađanje lokacija investitorima za profitabilnu gradnju stanova za tržište u sadašnjem dvorištu Instituta. Direktora Darka Jevremovića smo pitali da li je koincidencija da se istovremno podudare blokada računa i period podnošenja žalbi na predlog izmene PGR grada Čačka i koji su naredni koraci, a on odgovara:

„Ne znam, sve je moguće. Ono što je neophodno je da nađemo novac. Radnici će biti u problemu, jer su to ogromna sredstva. Trebaće nam puno vremena da rešimo te teškoće. Čak se i ja osećam krivim, iako nisam bio direktor za vreme izrade tog projekta“, zaključio je Jevremović, napominjući da, ipak, iza projekta stoji institucija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar