Na ugradnju endoproteze kolena u Institutu za ortopediju „Banjica“ čeka 10.261 pacijent, a poslednji upisani, na red za ovu intervenciju stiže 12. aprila 2033. godine. Nakon pisanja portala Nova.rs o ovom problemu, oglasila se ministarka zdravlja Danica Grujičić. Ona je gostujući na RTS-u rekla da će ovaj period čekanja ipak da se skrati, kada rekonstrukcija "Banjice" bude završena.

Da su najveća rak-rana srpskog zdravstvenog sistema upravo liste čekanja, najbolje pokazuje katastrofalna situacija na Institutu „Banjica“.

Ako bi neko kome je potrebna ugradnja endoproteze kolena, on može da zakaže termin tek za 2033. godinu. Na listama čekanja trenutno se nalazi 14.907 pacijenata.

Foto: Shutterstock

Na ugradnju proteze kuka čeka 2.614 ljudi, a poslednja operacija zakazana je za 27. februar 2033 godine. Nešto kraće se čeka na ugradnju hibridne proteze, a poslednji ovakav zahtev zakazan je tek za 20. decembar 2031. godine, jer se na spisku nalazi 2.031 osoba.

Najduže se čeka na ugradnju proteze kolena, a termini na koje čeka 10.261 pacijent popunjeni su do 12. aprila 2033. godine. Intervenciju ugradnje revizione proteze kolena zakazao je jedan pacijent, i to za 27. mart iste godine.

PROČITAJTE JOŠ

Od svih broja zakazanih operacija, broj pacijenata koji na red stižu 2033. je 2.606. I van „Banjice“, ukupan broj građana koji čeka na neku dijagnostičku proceduru ili operaciju je veći od 74.000.

Šta na to kaže ministarka?

Nakon pisanja našeg portala o ovom problemu, minstarka Grujičić gostovala je na javnom servisu, a tom prilikom je rekla da će pacijenti ipak na red doći pre daleke 2033. godine.

„Dogovorili smo se da, čim se završi rekonstrukcija „Banjice“, da ih oslobodimo dežurstava i traumatologije, tako da će oni raditi samo listu čekanja“, rekla je Grujičić.

Ona je dodala da nije dobro to što postoji lista čekanja za reviziju određenih pacijenata koji su operisani na drugim mestima.

Danica Grujičić, ministarka zdravlja Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

„Obećali su da će rešiti listu čekanja, radnim danima kad budu radili. Da li će raditi subotom i nedeljom, kakav će raspored napraviti njihov direktor, to je stvar Banjice“, zaključila je ministarka.

BONUS VIDEO Čekanje na pregled u (ne)humanim uslovima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare