Na ugradnju endoproteze kolena u Institutu za ortopediju „Banjica“ čeka 10.261 pacijent, a poslednji upisani, na red za ovu intervenciju stiže 12. aprila 2033. godine. Ako bi lekari ove ustanove sledili primer svojih kolega sa Klinike za kardiohirurgiju u UKC Niš, koji su od januara do danas uspeli da eliminišu liste čekanja na kojima je bilo 149 pacijenata, bilo bi im potrebno oko 3.500 dana, odnosno skoro 10 godina neprestanog rada, uključujući i vikende.

Lekari u Nišu su za 100 dana, koji uključuju i 12 radnih vikenda, uspeli da obave 248 operacija, i sada je broj njihovih pacijenata na čekanju manji od 50. Ovaj tim koji broji 120 ljudi, počeo je sa aktivnim, neprestanim radom 20. januara ove godine, a u aprilu su liste čekanja na kardiovaskularne operacije ukinute.

Foto: Privatna arhiva

Iako njihove kolege sa ostalih klinika za kardiohirurgiju u Srbiji, ali i iz drugih bolnica, pozdravljaju ovaj veliki uspeh, ne smatraju da bi i oni ovim načinom rada doveli do eliminacije listi čekanja, jer kako kažu, ovo je samo kratkoročno rešenje, a neophodne su sistemske promene u zdravstvu.

„Sve je to lepo što su oni radili besplatno i što su uspeli da smanje listu čekanja. Ipak smatram da je lekarska profesija potpuno devalvirana poslednjih godina i decenija i da su status i plate lekara toliko jezive i male, da je nehumano tražiti od kolega da rade i vikendom. Na Institutu Banjica su u toku građevinski radovi kojima će biti rekonstruisan operacioni blok, kako bi bila veća propusna moć, odnosno moći će da operišu veći broj pacijenata, ne vikendom, nego svakoga dana. Potez kolega iz Niša je za nagradu ‚plementi podvig godine‘, ali ako se sistem ne promeni, ubrzo će se i kod njih ponovo napraviti nova lista čekanja, kao što je i kod ostalih. Nebitno je da li govorimo o kardiohirurgiji, neurohirurgiji, ortopediji, u svim granama se mora ovaj problem sistemski rešavati, a ne kratkoročno, kampanjskim akcijama“, kaže za Nova.rs prim dr Branko Sbutega, ortoped u penziji, dugogodišnji lekar na Institutu „Banjica“.

Foto:Vesna Lalić

Ako će lekari da rade vikendom, kako bi smanjili liste čekanja, onda za to treba da budu adekvatno i plaćeni, smatra on.

Pročitajte još:

„To kažem ne samo za ortopediju, gde su liste najduže, već i za kardiohirurgiju u Nišu i u Beogradu i u svim gradovima i za sve grane medicine“, naglašava doktor Sbutega.

Uskoro, ističe on, neće biti pitanje kako ćemo smanjiti liste čekanja, već ko će nas operisati?

„Pitam već sad, ne kako ćemo smanjiti liste, nego ko će nas operisati za 10 ili 15 godina? Mnogo je mojih mladih kolega koji kupuju karte u jednom pravcu da se više nikada ovde ne vrate. Ove kampanje poput besplatnih operacija vikendom lepo zvuče, ali nisu nikakva rešenja. Ne rade se operacije na slobodne dane besplatno, nego se pravi strategija rada u medicini za godine unapred. Ne možete ponuditi mladim lekarima male plate, užasne uslove rada, nepoštovanje, ponižavanje sa svih strana, pa još i da rade vikendima besplatno i da očekujete da ne pobegnu odavde. Znanje u ovoj zemlji je potpuno marginalizovano i postalo je nevažno. Očekivati da pojedinci koji su godine proveli učeći i koji će učiti do kraja svoje karijere, rade besplatno, je devalvacija sistema vrednosti i cinizam koji će nas dovesti do toga da sutra neće biti ko da nas leči za bilo kakve pare. Liste na ‚Banjici‘ su sve veće, jer je broj lekara u Institutu sve manji. Odlaze u inostranstvo ili da rade privatno. Sve ovo je posledica katastrofalne politike koja traje već godinama i ima tendenciju pogoršavanja svakoga dana“, kaže prim. dr Sbutega.

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Niš, medicinski tim koji čine hirurzi, medicinske sestre, tehničari, anesteziolozi i drugi zdravstveni radnici, su za 100 dana rada, 12 uzastopnih vikenda, bez ikakve novčane naknade, operisali elektivne pacijente, odnosno one koji su na listi čekanja, a rezultat ovog rada je da oboleli sada, za ulazak u salu, umesto nekadašnjih četiri do šest meseci, čekaju ne duže od 15 dana.

“Naša ekipa broji 120 ljudi i svi smo bili uporni da izdržimo ovih 100 dana rada, koji su zaista bili naporni. Međutim, kada posle toliko uloženog truda vidite ovakav rezultat, nije vam žao ni sekunde. Sada svakog pacijenta koji dođe možemo da pogledamo u oči i da mu kažemo da će maksimum dve nedelje čekati na operaciju, što je lepota u odnosu na onih nekoliko meseci, do pola godine, koliko su čekali ranije. Nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od pet do 15 dana”, kaže za Nova.rs prof. dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš.

Foto: Privatna arhiva

Lista čekanja sa 149 bolesnika na početku ove godine, prešla je u listu zakazivanja na kojoj se sada nalaze 42 obolela.

“Operacije koje su se prošle godine čekale tri do četiri, a nekada i šest meseci, više se neće čekati. U 100 dana urađeno je ukupno 248 operacija, a prošle godine za isto vreme 117. Samo je u martu ove godine urađeno neverovatnih 98 operacija. Broj hospitalizovanih bolesnika u prva tri meseca prošle godine bio je 145, a ove čak 353“, istakao je prof. dr Milić.

Sa druge strane na Institutu „Banjica“ beznadežne i „kilometarske“ liste čekanja, na kojima je trenutno 14.907 ljudi, su uobičajena pojava, koja će očigledno još dugo biti ružan simbol ove renomirane ustanove, u koju na lečenje dolaze ne samo pacijenti iz Beograda i Srbije, već iz celog regiona.

Foto: Printscreen/rfzo.rs

Na naša pitanja o mogućim rešenjima i eventualnim radnim vikendima na Institutu „Banjica“, u cilju smanjivanja listi čekanja, iz ove ustanove nisu odgovorili do zaključenja ovog teksta.

Institut „Banjica“ – liste čekanja:

Broj pacijenata Intervencija Zakazani termin

2.614 Ugradnju proteze kuka 27.02.2033.

2.031 Ugradnja hibridne proteze 20.12.2031.

10.261 Ugradnja proteze kolena 12.04. 2033.

1 Ugradnja revizione proteze kolena 27.03. 2033.

BONUS VIDEO: Lekari sa Banjice odbili da pošalju malu Sonju na operaciju, sad ih čeka suđenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare