Danica Grujičić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Lekari opšte prakse će celog meseca moći da zakazuju preglede u bolnicama, izjavila je za Nova.rs, ministarka zdravlja Danica Grujičić. Ona je time pojasnila šta u praksi znači najava da se pregledi više neće zakazivati samo od 1. do 5. dana u mesecu.

Zanimalo nas je i da li će to što se pregledi mogu zakazati svaki dan, a ne samo pet dana u mesecu realno ubrzati procedure za stizanje do specijalista? Svedoci smo da termini monu da budu „razgrabljeni“ već prvog dana, posle sat vremena.

„Videćemo, moramo da probamo. Po logici stvari sada bi trebalo da bude obrnuto“, odgovorila je ministarka Grujičić.

Prema njenoj najavi, nova procedura počeće da se primenjuje u praksi do Nove godine.

„Potpuno je sumanuto da neko ko dođe osmog u ,mesecu ne može da dobije adekvatan pregled. I to radimo iz prostog razloga što ne želimo da Urgentni centar ostane ono što je sad – praktično najveći dom zdravlja u Srbiji. Insistiraćemo na tome da dom zdravlja, kao primarna zdravstvena zaštita, završava veći deo posla kako bi se čitav taj posao racionalizovao“, izjavila prethodno ministarka Grujičić u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), gde je zajedno sa direktorkom RFZO prof. dr Sanjom Radojević Škodrić imala sastanak sa rukovodstvom UKCS i direktorima svih klinika UKCS.

To jedna od planova Ministarstva zdravlja za smanjenje liste čekanja i pojednostavljenje procedura za dolazak do lekara specijalista.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare