Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Dan studenata je i ove godine protekao bez javnih programa i manifestacija, zbog protivpandemijskih mera. Međutim, ipak ima novina. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da se od naredne akademske godine uvodi dualno obrazovanje i na fakultetima. Na dan studenata pokušali smo da saznamo da li je školovanje usklađeno sa potrebama tržišta rada.

U oglasima za posao neretko stoji – potrebno iskustvo. Možda će ga, od naredne akademske godine, novi studenti ipak imati nakon diplomiranja. Prema obećanju ministra prosvete, pored teorije – postojaće i praksa.

Podrazumeva teorijsku nastavu, praksu i mentorstvo. Izrada i kreiranje studijskih programa je sada u rukama fakulteta i kompanija, koje traže zajednički interes za realizaciju ovakvih studijskih programa. Interesovanja ima i nadamo se da ćemo već od oktobra 2021./2022. godine imati studijske programe inženjerstva, dizajna, vazduhoplovnog mašinstva…

Studenti najavljene promene ministarstva vide kao – kozmetičke.

„Ja stvarno mislim da je nama sada najpotrebnije da se bavimo time kako da pružimo šansu tolikom kadru koji je već proizveden. Ukoliko imamo veliki broj pravnika, ja ne vidim gde oni mogu da se zaposle. Ne vidim gde će toliki ekonomisti da se zasposle. Zato to vezujem sa članskim kartama, ukoliko je oni uzmu – vrlo brzo će imati posao. Mislim da je glavni način na koji ovo možemo da uradimo, donošenje neke nove Uredbe“, kaže student Nikola Arsenić.

Podaci iz 2019. godine govore da su najtraženiji „programeri“, ali i građevinski inženjeri, lekari-specijalisti kao i profesori i nastavnici. Kome je sada najteže?

„Skovali smo jedan termin – studenti koji su pojeli skakavce. Upravo ti studenti koji su pojeli skakavce su oni koji dolaze sa društvenih fakulteta iz prostog razloga što su ti studenti, njihovi roditelji, porodice, pri upisu tih fakulteta duboko obmanuti time što se njima nudi mesto na fakultetima koji im ne obezbeđuju mesto na tržištu rada“, navodi direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtović.

Zato im ostaju dve opcije, tvrdi Jevtović – da rade nisko plaćene poslove ili da emigriraju. Ukoliko emigriraju – država gubi novac koji je uložen u njihovo obrazovanje. A emigriranjem, prema podacima Instituta za razvoj i inovacije, Srbija godišnje izgubi između 1,2 i 2,1 milijardu evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar