Rekonstrukcija dela objekta beogradske Osnovne ogledne škole "Vladislav Ribnikar" u kom se 3. maja dogodilo masovno ubistvo, počela je u julu. Iako je rečeno da će radovi trajati sve do početka školske godine, oni još uvek nisu završeni. Pri kraju je renoviranje fiskulturne sale i krovne konstrukcije. Međutim, roditelji nisu zadovoljni onim što je do sada urađeno, a kao jedan od glavnih problema izdvajaju silikonski zaptivene prozorima, zbog kojih deca ne mogu da dišu. "Fušerski i ofrlje odrađeno", smatraju roditelji. Firma "Jadran" koja je izvodila radove na rekonstrukciji dela škole se ne oglašava. S druge strane, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević poručuje da je jasno stavio do znanja šta može da se očekuje od ove rekonstrukcije, a to je pristojan ambijent, a nikako potpun preobražaj škole.

Rekonstrukcija dela objekta beogradske Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ počela je 6. jula. Rečeno je da će radovi trajati sve do početka školske godine, međutim nisu svi završeni.

Do sada je urađeno prepakivanje parketa, hoblovanje, lakiranje ili kompletna zamena parketa tamo gde je bilo neophodno, objekat je okrečen, zidovi izgletovani, pojedina vrata unutar objekta su zamenjena. Pri kraju se privode radovi na renoviranju fiskulturne sale i krovne konstrukcije, a njihov završetak očekuje se za desetak dana, tvrdi ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.

Međutim, roditelji nisu zadovoljni dosadašnjom rekonstrukcijom. Kažu da su radovi odrađeni „fušerski i ofrlje„, što pokazuje i poslednji „incident“ kada su silikonom zaptiveni svi prozori po učionicama jer stolarija popušta.

Roditelji su ljuti jer deca ne mogu da dišu, o čemu je u jutarnjem programu na TV Nova govorila majka jednog od đaka Ivana Čolović Čalovski.

„V. d. direktorka škole, investitor i predstavnici države, kada su saznali da stolarija propušta jer je stara 15 godina, odlučili da je najbolje rešenje da se silikonom zaliju svi prozori po učionicama, izuzev po jednog prozora koji bi ostao otvoren. Prosvetna inspekcija je nakon toga dozvolila da takav objekat počne da radi. Deca sede bez prozora i klime, dolaze kući izbezumljeni, dehidrirani. Tražimo da se prepozna da je važnije da naša deca dobiju vazduh i da zaštitimo našu decu, nego da zaštitimo parket. Neka deca su se razbolela, dok su neka napuštala nastavu jer ne mogu da izdrže“, istakla je ova majka.

Osnovna škola Vladislav Ribnikar Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Redakcija Nova.rs upitala je ministra za javna ulaganja Marka Blagojevića šta se dešava sa pomenutim prozorima, kao i da li je firma „Jadran“ koja je bila izvođač radova, završila posao do kraja.

Pisali smo firmi, ali odgovora još uvek nema, dok ministar poručuje da je to preduzeće uradilo sve ono što je i bilo ugovoreno, te da nikome nije dat povod da misli da će nakon ove rekonstrukcije nastupiti potpuni preobražaj tog objekta za samo 50 dana, koliko je bilo na raspolaganju.

A zamena prozora je tek na redu, tvrdi ministar Blagojević.

PROČITAJTE JOŠ:

„To što sada roditelji nisu zadovoljni, sve zavisi od toga šta su očekivali. Ja sam vrlo jasno stavio do znanja šta možemo da očekujemo. Ne potpuni preobražaj nego da to bude jedan pristojan ambijent. Treba da se ode tamo da se vidi. To postaje naročito jasno ako se vidi kako sada izgledaju učionice u tom starom delu u kom nije bilo radova i uporede se sa renoviranim delom. Puno sam razgovarao sa predstavnicima Saveta roditelja, kao i sa onima koji nisu u njemu, nadao sam se da postoji razumevanje šta je plan sada, a šta je plan za ubuduće. Tako da nikome nismo dali povoda da misli da će nastupiti potpuni preobražaj tog objekta za samo 50 dana koliko je bilo na raspolaganju“, ističe ministar Blagojević.

Marko Blagojević Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Dodaje da je plan o kompletnoj rekonstrukciji škole i dalje aktuelan, te da bi ona bila započeta da su roditelji prihvatili predlog da se deca presele u Osnovnu školu „Sveti Sava“, kako bi radovi mogli da se obavljaju.

„Da su roditelji to prihvatili, sada u ovom trenutku bila bi u toku kompletna rekonstrukcija tog objekta koja bi značila zamenu struje, zamenu svih vodovodnih i drugih instalacija, zamenu svih prozora i podova, dakle sve ono što rekonstrukcija jednog objekta podrazumeva. Međutim, za roditelje nije bilo prihvatljivo rešenje da se deca presele u drugu školu i onda je postignut dogovor da se uradi ono što može realno da se uradi za 50 dana, koliko smo mi, zapravo, imali na raspolaganju, odnosno do početka školske godine“, objašnjava Blagojević.

Šta je urađeno do sada

U razgovoru za naš portal, ministar Blagojević navodi da je do sada obavljen veći deo radova, te da se renoviranje fiskulturne sale i krovne konstrukcije privodi kraju.

„Tamo gde je parket mogao da se sačuva, urađeno je prepakivanje parketa, hoblovanje i lakiranje, tamo gde ili nije bilo parketa ili ga nije moglo sačuvati, urađena je kompletna zamena, zatim kompletno krečenje tog objekta sa gletovanjem zidova, urađena je zamena vrata gde je trebalo zamena da bude urađena, toaleti koji nisu bili sređeni ranije sada funkcionišu. Što se tiče prozora koje spominjete, oni su u planu za zamenu, svi do poslednjeg, s tim što to nije bilo moguće izvesti za 50 dana. To je neophodnost, dakle zamena svih prozora je neophodna s tim što za to prosto nije bilo vremena koliko smo mi imali od početka radova do početka školske godine“.

Osnovna škola Vladislav Ribnikar Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Pošto je ustanovljeno da objekat prokišnjava, urađena je zamena oluka, kako vertikalnih tako i horizontalnih, navodi ministar.

„Urađene su intervencije na fasadi pošto sa strane dvorišta fasada otpada. Postojala je jedna zaštitna ograda da bi sprečila da deca priđu fasadi sa strane dvorišta. Fasada je tu obezbeđena tako da sada ne otpada, a ograda je sklonjena, pa deca sada mogu da koriste čitavo dvorište ka objektu sa ulazom iz Svetozara Markovića. Urađeno je, dalje, deo fasade sa strane ulice Svetozara Markovića gde je sada ulaz u školu. Urađeno je sve ono što je moglo da bude urađeno u tom roku“, podvlači ministar.

Ističe da je urađeno čak i više nego što je bilo predviđeno jer je, prema njegovim rečima, Savet roditelja imao određene zahteve.

„Urađeno je i više nego što je planirano jer je Savet roditelja došao sa svojim predlozima koji su 90 odsto prihvaćeni. Sve ono što je moglo da bude prihvaćeno, prihvaćeno je, izvedeno i završeno, uključujući tu i renoviranje sale za fizičko gde je bila neophodna rekonstrukcija krovne konstrukcije koja je prokišnjavala. Tako da uskoro treba da bude završena ta rekonstrukcija krovne konstrukcije. Ono što je urađeno je urađeno dobro. Ja ne znam da li ste bili u školi, ako niste, trebalo bi da vidite kako izgleda stari deo škole u kom nije bilo nikakvih radova i kako izgleda ovaj. Promena je vidna ko hoće da vidi. A da li je fušerski, ja sam vrlo jasno rekao i kada smo najavili izvođenje tih radova, da se radi o jednoj vrlo ograničenoj intervenciji. I nakon što ta prva vrlo ograničena intervenicija bude završena, ostaje potreba za kompletnom rekonstrukcijom za kojom smo bili spremni, ali nismo mogli da izvedemo vremenski“.

Osnovna škola Vladislav Ribnikar Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ministar napominje da projekat postoji, novca ima, te da kompletna rekonstrukcija škole zavisi od memorijalnog centra koji je u planu da se napravi, na onom mestu gde su ubijeni đaci.

„Ceo projekat mora da se posmatra u paketu sa rešenjem za deo škole sa ulaskom iz ulice Kralja Milutina. A to opet zavisi od toga kako će da izgleda koncept memorijala, a to je predmet razgovora i dalje. Tu je ključna reč porodica žrtava i kada će i na koji način da se uđe u taj projekat kompletne rekonstrukcije, zavisi pre svega od epiloga tih razgovora koji su u toku. Taj objekat zatečen je u jako lošem stanju gde parket ispada, prozori ne dihtuju, farba otpada sa zidova i sa plafona, dakle sve u svemu jako lošem stanju, zbog čega je taj objekat i kandidovan za realizaciju i za taj projekat je urađen kompletan projekat rekonstrukcije čitavog kompleksa škole i plan i dalje ostaje da se kompletna rekonstrukcija izvede onog trenutka kada to bude bilo moguće“, kaže naš sagovornik.

Firma „Jadran“ završila posao do kraja

Što se tiče firme „Jadran“ koja je dobila posao adaptacije OŠ „Vladislav Ribnikar“, ona je prema rečima ministra Blagojevića, završila svoj posao.

„Oni su završili svoj deo posla. Druga firma je dobila posao na drugoj nabavci rekonstrukcije odnosno renoviranja sala za fizičko. To što su oni ugovorili, to su i uradili i niko nikada nije izgovorio da je sad ta škola idealna. Ja sam rekao da će se deca vratiti u jedan pristojan i čist objekat, što je bila i ideja, ali da nikako ne treba smatrati da je tu kraj, nego da je posao tek započet time što je urađeno“, tvrdi ministar.

Inače, firma „Jadran“ dobila je ovaj posao u pregovaračkom postupku koji je raspisalo Ministarstvo za javna ulaganja. U Odluci o dodeli ugovora navodi se da vrednost radovi iznosi 18.095.906 dinara sa PDV-om ili oko 154.000 evra.

Poziv da učestvuju, osim „Jadrana“ dobilo je još 25 firmi, među kojima su i Jugogradnja, Premijus, DHC Inženjering, Tron Teh, Modulor, Milenijum Tim, a ponudu je dostavilo njih 11.

Firma „Jadran“ do skoro nije bila poznata javnosti. Međutim, kako je pisao portal Nova.rs, u poslednje vreme dobila je niz poslova od države, institucija i javnih preduzeća.

Za razliku od mnogih prethodnih poslova koje su dobijali često u konzorcijumima kao jedini ponuđač, ovog puta “Jadran” je imao konkurenciju, ali je njihova ponuda bila najpovoljnija.

Poslove su dobijali od JP „Vojvodina vode“, zatim od EPS-a, Elektromreže Srbija…

Reč je o kompaniji koja je u gotovo stoprocentnom vlasništvu Nikole Malbaše, a koja bi po podacima sa sajta Agencije za privredne registre trebalo da se bavi završnim radovima u građevinarstvu, antikorozivnom zaštitom, spoljnom i unutrašnjom trgovinom.

BONUS VIDEO: Danas počinje rekonstrukcija dela škole „Vladislav Ribnikar“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare