Foto:Nemanja Jovanović

Mnoge je iznenadila vest da je direktor "Dedinja" Milovan Bojić držao na računu u švajcarskoj banci 500.000 franaka, što nije mogao da stekne štednjom od direktorske ili profesorske plate. Njegova doktorska karijera išla je uporedu sa političkom, u kojoj su mu glavni partneri bili Mirjana Mira Marković i Vojislav Šešelj, čiji je bio lični lekar. Karijera mu je puna zanimljivih činjenica, a mi vam predstavljamo biografiju jednog od najpoznatijih direktora u zemlji.

Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i blizak saradnik nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, od sredine devedesetih godina imao je dva računa u švajcarskoj banci „Credit Suisse“ i više od 500.000 franaka na njima, pokazuju podaci procureli u međunarodnom projektu “Švajcarske tajne”, o čemu je prvi pisao KRIK.

Oni stariji sećaju se političke karijere i funkcija Bojića, dok je mladima ovo samo još jedan u nizu ljudi bliskih vlasti koji je svoj politički uticaj pretočio u finansijski kapital. Da stariji ne bi zaboravili i da bi mladi nešto novo saznali o ovdašnjim funkcionerima, predstavljamo vam biografiju direktora „Dedinja“.

Rođen je 13. marta 1955. godine u Kolašinu, gde je završio osnovnu školu. U svojim intervjuima često je govorio kako kilometrima pešačio do škole, a da je uvek bio odlikaš.

Nakon završetka srednje škole upisao je Medicinski fakultet u Beogradu, na kojem je doktorirao, nakon čega je dobio specijalizaciju za intervju medicinu. U karijeri je bio asistent, docent, profesor, a od 1992. godine dolazi na čelo “Dedinja”, od koga je prema njegovim rečima hteo da napravi Hjuston, sa najsavremenijom opremom.

Sredinom devedesetih godina Bojić ulazi u Socijalističku partiju Srbije (SPS), a imao je odlične kontakte sa tadašnjom predsednicom JUL-a i ženom Slobodana Miloševića Mirom Marković.

“Bojić među prvima shvata gde je zapravo budućnost: po samom osnivanju Jugoslovenske levice, on prelazi u tabor Mirjane Marković i tu ostaje do samog kraja. Na republičkim izborima 1997. izabran je za poslanika kao nosilac liste SPS-JUL-ND za izbornu jedinicu Voždovac i kao takav postaje šef poslaničke grupe JUL-a”, objavljeno je u Vremenu 2005. godine.

Na vrhuncu političke karijere bio je u periodu od 1998. do 2000. godine, kada je obavljao dužnosti potpredsednika Vlade i ministra zdravlja. Nakon petooktobarskih promena, bio mu je blokiran račun u švajcarskoj banci, a bio je i optužen da je stekao imovinsku korist kao direktor “Dedinja”. U aprilu 2012. osuđen je na 10 meseci zatvora, da bi ga 2015. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio tih optužbi.

Bojić je poznat i po tome što je bio lični lekar lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i to za vreme dok je on bio u Hagu, da bi saradnju nastavili i nakon toga. Bojić je u stranku ušao 1998.godine, a po povratku Šešelja iz Haga, Bojić je postao visokopozicionirani član radikala gde je 2016. godine izabran za narodnog poslanika.

O detaljima ulaska Bojića u SRS govorio je i Vojislav Šešelj.

“ Bili smo u Banjaluci na predstavljanju predsedničkog kandidata Nikole Poplašena i nakon toga smo opkoljeni, a okupatori Britanci iz Unprofora su me proterali. Svi iz delegacije su odlučili da se vrate sa mnom. Kad smo stigli u Bijeljinu, setio sam se da je tu najbolji burek na ovim prostorima. Stali smo u pola četiri ujutru, kupili burek, stavili novine na haubu automobila i jeli dok su helikopteri UN iznad nas brujali. Bojić je zbog toga odlučio da uđe u SRS”, preneo je Istinomer.

Bonus video: Aleksandar Perišić i Nikola Silić – Svaka generacija ima svog Šešelja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare