Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Ko se zarazio od osoblja? Pa oni koji su operisali i intubirali u intenzivnoj nezi. A zašto? Pa zato što smo mi operisali u normalnoj zaštitnoj odeći, a ispostavilo se da su nam pacijenti bili koronapozitivni. I zato se ta infekcija proširila", kaže za Nova.rs direktor Instituta "Dedinje" Milovan Bojić

Prema računici Nova.rs, a sudeći prema izjavama članova Kriznog štaba, direktora bolnica i drugih zvaničnika, u Srbiji je trenutno najmanje 179 medicinskih radnika zaraženo koronavirusom.

Najviše ih je na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, čak 67.

Direktor „Dedinja“, dr Milovan Bojić, za Nova.rs razjašnjava da se radi o „drugom talasu zaraze“.

Sele se pacijenti sa „Dedinja“ / Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zašto je potrebno to uopšte naglasiti? Pa zato što je prvi talas izazvao zaposleni u Institutu dr Branislav Stojković, koji je bio na skijanju u Austriji uoči izbijanja epidemije, da bi odmah po povratku u Srbiju otišao pravo na-posao.

„Nama taj „konktakt“ nije prijavljen, ni njegov boravak ni da je igde boravio. Došao je normalno da radi, i bio je bez simptoma. Onda su se pojavili simptomi tokom samog dežurstva“, priča dr Bojić za Nova.rs

Epilog Stojkovićevog „talasa zaraze“ je 65 ljudi u izolaciji, ali Bojović kaže da je „sve to prošlo i završilo se bez nekih velikih posledica“.

Na naše pitanje da li će kao Stojkovićev šef da pokrene pitanje njegove odgovornosti, Bojović odgovara da mu za sada želi da ozdravi, pošto se zaraženi doktor trenutno nalazi u privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu

„A o odgovornosti – o tom potom“, rekao nam je Bojić.

Drugi talas zaraze na „Dedinju“

Na „Dedinju“, međutim, ovoga puta ima 67 zaraženih zdravstvenih radnika a, prema Bojićevim rečima, infekciju su „u drugom talasu“ uneli pacijenti koji su imali normalne krvne slike, normalan rendgen pluća i uredne epidemiološke ankete.

„Onda nam se posle par dana od operacije pokaže da su koronapozitivni“, objašnjava direktor „Dedinja“ za Nova.rs

Ispostavilo se da su se zarazili oni medicinski radnici koji  su operisali i intubirali u intenzivnoj nezi.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„A zašto? Pa zato što smo mi operisali  u normalnoj zaštitnoj odeći, a oni su bili Covid-pozitivni. I zato se ta infekcija proširila“, objašnjava Bojić.

Paradoksalno je da su zaposleni u Institutu „Dedinje“ imali kompletnu zaštitnu odeću, ali za delatnost kojom se bave, a to je – kardiovaskularna medicina, a ne infektivne bolesti.

Zato smo ga pitali koje su to zaštitne mere za medicinske radnike koje treba pojačati.

„Smatramo da je glavna mera – testiranje zdravstvenih radnika i pojačana zaštitna odeća za zdravstvene radnike, kao da rade sa koronapozitivnim pacijentima“, odgovara dr Milovan Bojić.

Njegova poruka je da svi lekari moraju da budu tretirani kao da rade sa koronapozitivnim pacijentima, a to podrazumeva odgovarajuću opremu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram