Tabloidi / Foto: Goran Srdanov / Nova.rs

Kompanije koje izdaju tabloide, Informer, Srpski telegraf, Kurir, Alo, Objektiv, ali i Večernje novosti, tokom 2021. su dobile gotovo milion evra iz budžeta Srbije. Tokom iste godine, ti tabloidi na naslovnim stranama objavili su gotovo 1.000 lažnih ili neutemeljenih vesti, pokazuje istraživanje portala Raskrikavanje.

Rekorderi u sumi novca dobijenog iz budžeta tokom prošle godine, prema istraživanju portala Raskrikavanje, su firme biznismena Igora Žeželja koje su izdavači portala Kurir, Espreso i Mondo. Na konkursima za medijsko sufinansiranje od lokalnih vlasti prošle godine dobile su najmanje 118.500 evra. Istovremeno, Adria Media Group je prošle godine dobijala i tendere – blizu 29 miliona dinara.

Rekorder u broju netačnih, pristrasnih ili neutemeljenih naslova na naslovnicama, prema istom istraživanju, je Informer – čak 275 takvih naslova imali su tokom prošle godine. Iste 2021. ovaj tabloid je iz budžeta dobio oko 136.000 evra kroz medijske konkurse i reklamne ugovore.

Večernje novosti su tokom prošle godine na lokalnim konkursima za sufinansiranje medija, kao i na jednom konkursu Ministarstva informisanja, iz lokalnih i državnog budžeta dobile oko skoro 49.000 evra dok je, preko oglašavanja, u ovaj medij iz državne kase otišlo oko 135.000 evra.

Istraživanjem Raskrikavanja obuhvaćeni su i tabloidi Alo, Srpski telegraf i Objektiv.

Istraživanjem Raskrikavanja nije obuhvaćeno sve što tabloidi dobijaju od reklama i sponzorstava državnih kompanija.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Zašto tabloidi „ratuju“ protiv poverenika za informacije od javnog značaja? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare