Milica Đolić Foto: Privatna arhiva

Milica Đolić, studentkinja Ekonomskog fakulteta iz Novog Sada, upustila se ovog leta u avanturu koja joj je otovrila mnoge vidike - krenula je na proputovanje Amerikom, preko popularnog programa za razmenu studenata Work and travel. Ono što je uložila, vratila je duplo, a u Srbiju je došla sa iskustvom koje će zauvek pamtiti.

Stalno slušajući o pozitivnim iskustvima drugih mladih ljudi, Milica je želela da proba nešto novo, a pre svega joj je bilo važno da, kako kaže, izađe iz zone komfora.

Milica Đolić Foto: Privatna arhiva

„Oduvek me je zanimalo da li je baš sve kao na filmovima. U mom slučaju, najbitnije je bilo izaći iz zone komfora i unaprediti znanje engleskog jezika. Volim izazove, te sam odlučila da izazovem sebe i preletim okean. Moram vam priznati da nije bilo lako odlučiti se na takav korak, ali ni u jednom trenutku nisam osetila da sam pogrešila“, kaže sagovornica našeg portala.

Radni deo programa provela je u manjem mestu na istočnoj obali, Kennebunkport, u državi Maine.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom prva tri meseca posetila je Boston, Portland, Ogunquit, kao i Old Orchard Beach.

Milica Đolić Foto: Privatna arhiva

„Turistički deo programa započela sam okružena svetlima New Yorka, a zatim odletela na zapadnu obalu. Road trip započeo je u Las Vegasu, zatim sam videla prelepu prirodu: Grand Canyon, Sequoia National Park i Horseshoe Bend. Dalje sam putovala u San Francisco i Los Angeles“, kaže Đolićeva.

Dva posla i jedan san

Agencija preko koje je putovala obezbedila joj je posao, smeštaj i zdravstveno osiguranje. S obzirom da je Milici ovo bio prvi put da putuje na ovaj način, smatra da je ovakva podrška umnogome olakšala.

Milica Đolić Foto: Privatna arhiva

„Nisam mogla ni da sanjam u kakvom ću radnom okruženju biti i da ću u svakodnevnoj komunikaciji koristiti jezik koji nije moj maternji. Moja primarna pozicija bila je prodavac u suvenirnici, što je za mene predstavljalo jedno sasvim novo iskustvo. Takođe, u svoj raspored uklopila sam i dodatni posao u hotelu, na poziciji Breakfast host“, navodi Milica.

Dodaje da su neki dani bili su naporni, ali uvek su tu bili novi ljudi i prelepi momenti koji popravljaju raspoloženje i celokupan utisak.

Za vreme boravka u Americi, Milica je uspela da sebi priušti putovanje u trajanju od 15 dana, ali i da pokrije sve druge troškove, a čak je uspela da odvoji malu ušteđevinu.

Iskustvo koje će pamtiti

Dok je planirala putovanje, a uporedo radila čak dva posla, Milica je želela da sebi priušti što više trenutaka za pamćenje, jedno takvo je i odlazak na predstavu i veliki Broadway show.

Milica Đolić Foto: Privatna arhiva

„Iskustvo koje će mi definitivno zauvek ostati u sećanju je Broadway show u New Yorku i predstava Aladin. Mnogo volim pozorište i često ga posećujem i u Srbiji, tako da je za mene to bio nestvaran osećaj. Kostimi, glasovi i igra ostavili su me bez teksta.

Nije je ni raspakovala kofere, a već razmišlja o Americi

Leto sledeće godine, biće ponovo rezervisano za Miličino putovanje u Ameriku, ali na neko drugu lokaciju.

„U planu mi je da se vratim u SAD, kao učesnik programa Summer Work and Travel. Naravno, ovog leta biću na drugoj lokaciji, kako bih videla nešto novo i doživela jedno sasvim drugačije iskustvo. Nakon što sam raspakovala kofere, ponovo sam pokucala na vrata Work & Travel group agencije, kako bismo ponovo započeli proces zapošljavanja“, ističe sagovornica Nova.rs.

O životu u Americi još uvek ne razmišlja, a pravila programa koji je pohađala podrazumevaju obavezan povratak kako bi se sve obaveze na fakultetu kontinuirano ispunjavale.

BONUS VIDEO Za studente sve poskupelo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar