Leksi Alford
Leksi Alford Foto:Screenshot/Instagram/lexielimitless

Leksi Alford (22), mlada dama iz Amerike, najmlađa je osoba koja je obišla sve krajeve sveta. Ona je poreklom iz severne Kalifornije, sa trenutnim prebivalištem u sunčanom Los Anđelesu, a koliko voli da putuje svedoči i to što nije mirovala ni tokom pandemije. Dok je većina Amerikanaca sedela kod kuće, ona je obišla Tursku. Nakon toga otisnula se i na još jedno dvonedeljno putovanje kroz Irak i Kurdistan. Na društvenim mrežama pokušava da ohrabri i edukuje druge mlade putnike, kako najefikasnije da ogranizuju putovanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Prošle godine Leksi je bila na karnevalu u Brazilu sve dok koronavirus nije ušao u državu. Posle toga se vratila u SAD i pauzirala sa putovanjima.

„Počela sam da putujem kada sam bila veoma mlada. Moja mama je imala turističku agenciju. Često me je ona vodila sa sobom na putovanja, čak i kada je trebalo da idem u školu, što je zaista bilo super“, prisetila se Leksi za Juronjuz.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless)

Sa takvim načinom života do svoje 18. godine već je posetila oko 70 zemalja.

„Rano sam završila srednju školu. Jedan od mojih najvećih snova, od moje 12. godine, bio je da iskusim kako je živeti godinu dana svog života bez škole i posla. Tako da sam štedela, kako bih mogla da imam slobodnu godinu i da putujem po svetu“, dodala je ona.

Kaže da je želela da obiđe što više zemalja i da o njima nešto nauči.

„Tokom jedne godine mi je sinulo: koliko ima ukupno zemalja? Imala sam samo 18 godina, znala sam da imam vremena za to. Tako da sam proguglala koja je najmlađa osoba koja je putovala u svaku zemlju i našla sam rekord – Džejmsa Askita. Kada sam to videla, znala sam da ću žaliti do kraja života, ako bar ne pokušam“, rekla je ona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless)

Najbolje destinacije

„Imam spisak pet omiljenih destinacija. Indoneziju volim zbog ronjenja, Venecuelu zbog njene prirodne lepote i ljubaznosti ljudi, Pakistan zbog gastoljubivog naroda i prelepog pejzaža, a Egipat zbog istorije. Ipak, Island je najčarobnije mesto na svetu, neverovatno ostrvo“, priznala je.

Leksi je takođe napomenula da uživa u samostalnom putovanju. Smatra da bi svako bar jednom u životu trebalo da otputuje sam.

„Ne morate da posetite sasvim drugu kulturu, možete jednostavno da obiđete neku susednu državu. Ali putovanja na kojima ste sami daju vam veliku slobodu“, rekla je mlada devojka za Juronjuz.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless)

„Moj projekat sam sama finansirala. Radila sam kao veoma mlada, i za maminu turističku agenciju. Zaista sam imala sreće jer nisam samo zarađivala novac, nego sam i učila u putovanjima, konkretno kako bih to mogla da učinim sa velikim budžetom.

Uspela sam da tu ušteđevinu rastegnem na godinu i po dana. I za to vreme sam uzela kameru, počela sam da radim blogove i učila sam o društvenim mrežema. Počela sam da upoznajem ljude iz industrije, i izgradila sam mrežu.

Polako sam počela da dobijam veću bazu klijenata za koje sam pisala sadržaje i to je zaista ono što je pokrenulo ovaj posao koji sada vodim“, rekla je ona.

„Moje putničko iskustvo se sada dosta razlikuje nego pre tri godine. Manje brojim zemlje, a više tražim jedinstvena iskustva, pa zaista zavisi od toga da li postoji prilika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless)

Jedno znam – da je svako putničko iskustvo samo zbog ljudi. Putuju ili prekidaju putovanje. Ljudi su ti koji čine da iskustva traju zauvek u našem umu“, dodala je ona.

Putovala je i sama

Iz današnje perpektive Leksi smatra kako bi svaka osoba na svetu trebalo da iskusi solo putovanje u nekom trenutku svog života.

„Oko 50 i više zemalja sam obišla sama. Tada sam oko sedam ili osam meseci putovala sama. Kao usputnu napomenu, zaista mislim da je to nešto što bi svaka osoba, muškarac ili žena, trebalo da dožive u nekom trenutku svog života: samostalno putovanje“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless)

„Uči vas kako da budete nezavisni i sami se krećete ovim ludim svetom. Ali takođe vas uči da zaista cenite vreme koje možete da provedete sa ljudima, kada ste kod kuće ili sa porodicom ili sa prijateljima. Prvi korak u samostalno putovanja ne mora da bude ogroman. Ne morate otići u drugu kulturu, gde se priča drugi jezik itd… Dovoljan je susedni grad ili bliža država. Samo negde gde možete da budete sa sobom i svojim mislima. Možete olako da se bavite svojim stvarima i da počnete da učite kako da se krećete svetom. Ali uči nas i kako da budemo zahvalni: za ljude koje mamo u svom životu, iskustva u ovom životu. To je zaista glavna stvar koju sam naučila na svojim putovanja – zahvalnost“, rekla je ona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lexie Alford (@lexielimitless)

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare