Skidanje farbe sa murala Ratka Mladića u Njegoševoj Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Direktor za pravne poslove Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) advokat Veljko Milić izjavio je da postoje razlozi za zabranu više ekstremističkih organizacija, ali i nekih političkih stranaka u Srbiji.

„Postojanje ili nepostojanje postupaka za zabranu ekstremističkih organizacija su odraz jednog društva i vrednosti koje to društvo baštini. U Srbiji trenutno postoje razlozi za zabranu rada više ekstremističkih organizacija, ali i nekih političkih stranaka. Međutim, mislim da nije realno da vidimo bilo kakvu inicijativu za njihovu zabranu“, rekao je Milić za novosadski portal VOICE.

Prema njegovim rečima, ako se ponašanja koja se mogu okarakterisati kao ekstremistička ne sankcionišu, šalje se poruka da su ona društveno prihvatljiva, a oni koji se ponašaju na takav način se ohrabruju da nastave ili da njihova ponašanja budu još ekstremnija.

Milić je rekao da postojanje takvih ekstremističkih grupa nije dozvoljeno u Srbiji, bilo da su one formalne ili neformalne, a Ustavni sud je taj koji može da zabrani njihov rad.

Podsetio je da postoji Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih i neofašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebu neonacističkih ili neofašističkih simbola i obeležja, ali je dodao da je on ostao „mrtvo slovo na papiru“.

„Kada je zakon donet, delovalo je kao da postoji spremnost da se društvo obračuna sa ovim pojavama. Sa druge strane, kada se određeni zakon ne primenjuje, to znači da su ponašanja sankcionisana tim zakonom u praksi dozvoljena, što znači da su takve prakse društveno prihvatljive“, kazao je Milić.

***

BONUS VIDEO – Ko hrani ekstremizam u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar