Mila i Sara Prvanović Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

U niškom Dečijem kulturnom centru danas će biti promovisan roman „Moć prijateljstva“ koji je napisala Mila Prvanović iz Niša koja ima svega 10 godina.

Mila je učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Miroslav Antić“, a naučila je da čita i piše sa četiri godine i već u vrtiću je pisala prve pričice.

„Moja prva knjiga govori o prijateljstvu između dve devojčice, Emilije koja trenira plivanje i Višnje koja joj je velika podrška. One zajedno prolaze kroz različite avanture. Nakon preseljenja iz Bora u Niš, pre četiri godine, ovde sam pronašla najbolju drugaricu, tako da sam to naše drugarstvo na neki način prenela u knjigu. Na ideju da napišem roman došla sam tokom raspusta između prvog i drugog razreda, dok sam plivala u moru, pa otuda i plivanje u romanu“, objasnila je Mila.

Ona je kazala da joj je za pisanje romana bilo potrebno 13 meseci. Pčela je da ga piše u oktobru 2021. godine, a završila u novembru 2022. godine.

„Nakon toga, u proteklih godinu dana, napisala sam jednu zbirku bajki i započela novi roman. Bajke nisu baš uobičajne. U njima prinčevi ne spašavaju princeze, već princeze koje se bore u timu spašavaju grad, kraljevstvo ili morsko carstvo. Radnja romana koji sam počela da pišem dešava se za vreme Drugog svetskog rata. Devojčica siroče saznaje da u jednom dalekom mestu ima sestru i kreće na putovanje, na kome joj se dešavaju mnoge stvari“, rekla je Mila.

Ova talentovana devojčica kazala je da ima brojne obaveze u školi i oko domaćih zadataka, ide i na treninge odbojke, ali kada želi da piše onda pronađe vreme i za to

„Pišem svakako najviše kada sam na odmoru, ali i tokom školske godine. Dešava se da nekada pišem svakog dana, nedelju dana zaredom, a onda da više dana ne napišem ništa. Pišem kada imam inspiraciju. Srpski jezik i fizičko su mi omiljeni predmeti u školi, ali volim i likovno, volim da crtam“, navela je desetogodišnja Nišlijka.

Milini roditelji Jelena i Milan kazali su je njihova ćerka još od malih nogu pokazivala interesovanje za priče i bajke i dok nije naučila slova, stalno joj ih joj neko čitao. Prvanovići imaju i Saru kojoj je sada šest godina i koja takođe zainteresovanje za priče i bajke i koja je već smislila svoju prvu priču.

„Roman koji je Mila napisala poslali smo u rukopisu izdavačkoj kući „Huk“ koja ima projekat „Deca pisci“ u okviru koga objavljuje knjige čiji su autori deca. Njima se roman dopao i rešili su da ga štampaju. Zaista su se potrudili oko toga, pronašli sponzore, ilusrovali ga i izašao je iz štampe 23. septembra. Nakon današnje promocije u Nišu, uslediće promocija u Boru, pošto smo mi poreklom iz tog grada“, rekli su Prvanovići.

U izdavačkoj kući „Huk“ imaju samo reči hvale za desetogodišnju Nišlijku. Ističu da je posebno nadarena i vredna i obziljna kao pisac.

„Njena knjiga je koliko za decu, toliko i za odrasle. Vrednost romana je u tome što nam je iz ugla deteta dat život, izazovi, strah, obaveze, drugarstvo, prve ljubavi, ali i vršnjačko nasilje. Kako se deca nose sa tim saznaće svi oni koji pročitaju Milinu knjigu“, kazali su u izdavačkoj kući „Huk“.

Mila je drugo dete čija ju je knjigu „Huk“ objavio u okviru svog projekta „Deca pisci“. Njena knjiga je važna poruka o prijateljstvu i preko nam je potrebna u vremenima kada sve češće čitamo vesti o nasilju u školama, dok se svi još uvek lečimo od kolektivne traume nakon masakra u „Ribnikaru“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare