Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Srbija će graditi nove hidroelektrane u narednim godinama i okrenuti se sve više zelenoj energiji, kaže potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Investicije su jako važne za energetsku bezbednost. Hidroelektrane, recimo, na gornjoj Drini su važne kada pričamo o električnoj energiji i energetskoj bezbednosti Srbije, ali i izgradnja nekih drugih hidroelektrana“, rekla je Mihajlović za Tanjug. Srbija je već sada energetski stabilna, bez obzira što je delom uvozno zavisna od gasa i nafte, ističe Mihajlović. Dodaje da, ipak, nismo uvozno zavisni od proizvodnje struje, kao i da se pripremaju nove investicije.

„Kad govorimo o gasu, za nas je od velikog značajaja Balkanski tok. To automatski znači da više nismo zavisni samo iz jedne linije, odnosno od gasa koji treba da dobijemo preko Ukrajine“, rekla je Mihajlović. Kaže da smo uradili diverzifikaciju puteva snabdevanja, ali da nismo uradili diverzifikaciju dobavljača.

„U vremenu ispred nas sigurno će se razgovarati i raditi i na tome. I tako postižemo jedan nivo gasne energetske bezbednosti“, dodala je Mihajlović. Što se tiče nafte i naftnih derivata, Mihajlović kaže da imamo dosta liberalizovano tržište naftnih derivata i da je to svima jasno. Navodi da je jako važno da NIS dobro posluje, kao i da je NIS u 2020. beležio gubitke.

Mihajlović napominje da je svesna da je prethodna godina bila teška za ekonomiju celog sveta, pa i za NIS, ali da očekuje da se to u 2021. godini potpuno promeni i da NIS ponovo beleži profit. Takođe, očekuje da bude završen projekat TE – TO Pančevo i da sve ono što su nove investicije koje NIS radi budu zamajac naftne bezbednosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare