Jović Vuković Foto:Nova.rs

U narednim danima biće padavina, skoro svakodnevnih ali slabijeg intenziteta, rekao je meteorolog Slobodan Sovilj iz RHMZ, dodajući da nas sredinom naredne sedmice očekuju ledeni dani, najverovatnije u periodu od srede do petka.

„U subotu u zapadnoj i južnoj Srbiji i brdsko-planinskim područjima treba očekivati pet do 15 cm novog snega, što je dosta manje nego u prethodnom periodu, ali je to količina koja bi potencijalno mogla da napravi lokalne probleme, s obzirom da trenutno imamo komplikovanu situaciju“, rekao je Sovilj za TV Prva.

U ostalim krajevima, dodao je on, ne očekujemo toliko snega, padavine u nižim predelima biće mešovite, dakle padaće kiša i sneg.

Prema njegovim rečima, ovakve padavine nam donose cikloni sa Jadrana.

„Ledene dane ćemo imati sredinom naredne sedmice, najverovatnije u periodu od srede do petka, maksimalna temperatura biće između minus dva i nula stepeni“, istakao je meteorolog.

Govoreći o snežnim padavinama, on je istakao da je u Srbiji pala velika količina snega za kratko vreme.

„U nedelju je za 12 sati palo 32 cm snega u brdsko-planinskom delu Beograda, a u nižim delovima grada 27 centimetara. U planinskim delovima je palo i 50 cm novog snega. Došlo je do formiranja nanosa pošto je duvao jak vetar i zbog svega toga je došlo do problema“, kazao je Sovilj.

Zbog temperature koja je bila oko 0 stepeni, sneg je bio težak, došlo je do obaranja drveća i problema sa dalekovodima, dodao je on.

Govoreći o područjima koja su najteže pogođena snegom, Sovilj je istakao da je u Novoj Varoši napadao snežni prekrivač od 38 cm, u Krupnju 22, na Zlatiboru nešto manje od 50 cm, dok je najveći sneg pao na Kopaoniku, gde je visina snežnog pokrivača bila nešto preko 70 cm.

Iako se rešavaju posledice snežnih padavina, i dalje je u devet opština na snazi vanredna situacija i to u Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji, Krupnju, Arilju,  Bajnoj Bašti, a od danas i Osečini i Malom Zvorniku pošto je bez struje 40 odsto stanovnika te opštine.

BONUS VIDEO: Meštani u Bajinoj Bašti sami krče put