Novi Sad, Nevreme, kiša, oluja, crno nebo, letnja kiša, letnji pljusak
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Na području Srbije bilo je velikih količina padavina i nepogoda prethodnih dana, ali takva vremenska situacija će se nastaviti još u ponedeljak i utorak ujutro i pre podne, izjavio je meteorolog Slobodan Sovilj.

“Sutra od popodneva kreću znatno stabilnije vremenske prilike, doći će do razvedravanja u svim delovima Srbije”, rekao je Sovilj za Novom danu na N1.

Od srede do kraja sedmice kratkotrajni pljuskovi i grmljavina biće retki i lokalizovani na planinskim područjima u popodnevnim satima, dodao je on.

“U većem delu zemlje neće biti padavina i imaćemo prijatnu letnju temperaturu sa maksimalno 25-30 stepeni”, kazao je Sovilj.

Povezane vesti:

Što se tiče ponedeljka, RHMZ je izdao crveno meteoupozorenje za Bačku, Srem i zapadnu Srbiju, pre svega zbog velike količine padavina za kratko vreme, a grmljavina sa gradom verovatnija je u istočnoj Srbiji gde je na snazi narandžasti meteoalarm, rekao je on.

Na pitanje da li su vremenske nepogode u Srbiji povezane sa ciklonom u Nemačkoj, gde je u poplavama stradalo oko 150 ljudi, Sovilj kaže da nije.

“Ono što se desilo u Nemačkoj bio je visinski ciklon koji je tamo bio stacioniran prethodne nedelje od utorka do petka”, rekao je meteorolog.

Objasnio je da je polje niskog vazdušnog pritiska “praktično bilo zarobljeno” između oblasti visokog vazdušnog pritiska koji su dominirali Atlantikom i severnom Evropom sa jedne strane, a istočnom i jugoistočnom Evropom sa druge strane.

“Takva situacija dogodila se Srbiji i Balkanu 2014. godine, kada smo imali višednevno stacioniranje ciklona”, govori Sovilj.

On kaže da rani signal za zakve situacije može da se predvidi sedam ili osam dana unapred, a dva ili tri dana unapred postaje jasno koliko obilne padavine mogu biti.

Međutim, kako kaže, postoje situacije koje mogu da se brane i situacije u kojima “možemo samo da umanjimo štetu”.

Sovilj smatra da je “vrlo verovatno” da će se situacija kao što je u Nemačkoj i zemljama Beneluksa događati u Evropi svake dve-tri godine, ali u različitim delovima kontinenta

“Činjenica je da porast globalne temperature za jedan stepen omogućava da atmosfera primi sedam odsto vodene pare više, a vodena para je osnovno gorivo za ovakvu oblačnost, za grmljavinske procese u atmosferi”, rekao je on.

BONUS VIDEO: Klizište u Japanu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar