Foto: N1, en.sat24.com, Tanjug/Rhein-Erft-Kreis via AP

Ogromne poplave pogodile su Nemačku i do sada odnele preko 180 života. Ciklon koji je Nemačkoj doneo bujice i razaranje stigao je i do Srbije. Na sam pomen poplava građani Srbije sete se epskog potopa iz 2014. godine i strahuju da se ne ponovi Obrenovac. Nadležni nas uveravaju da su sve službe u pripravnosti i da je Srbija sada mnogo spremnija nego pre sedam godina.

Fotografije i snimci koji su poslednjih dani stizali iz Zapadne Evrope pogodile su sve. Snimci užasa gde voda odnosi sve pred sobom, a statistika neumoljivo svakog trenutno uvećava broj stradalih u ovoj pošasti pomalo je zabrinula i građane Srbije.

Nažalost, nismo i ne smemo da zaboravimo ono što se u Srbiji desilo 2014. godine kada je deo naše zemlje bio poplavljen, a Obrenovac praktično pod vodom. Naš portal pisao je o poplavi u selima oko Petrovca, gde je situacija dramatična, a čak je i blokiran magistralni put.

Komandant Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić, doneo je Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije opštine Petrovac na Mlavi u naseljenim mestima Dobrnje, Vošanovac, Lopušnik, Bošnjak, Tabanovac, Busur i Burovac.

Dok čitaju vesti iz Evrope, a perifernim vidom prate dešavanja u Petrovcu, svi se nadaju da se Srbiji neće desiti poplave koje smo mogli da vidimo pre sedam godina.

Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević rekao je za Nova.rs da je Srbija sada spremnija i bezbednija nego što je bila 2014. godine, ali da su situacije sa vremenskim prilikama takve da nije moguće sa sigurnošću tvrditi da smo sada 100 odsto bezbedni.

Foto: medija centar beograd

„Niko na ovom svetu ne može da kaže da je spreman i bezbedan, budući da se klima menja, kao i vremenske prilike. Suočeni smo sa najvećim rizikom, a to su bujične poplave pa je mnogo važno da posao koji smo krenuli 2014. godine ne stane. Kada je reč o poplavama, tu nema spavanja. Radili smo na jačanju kapaciteta i to ne sme da prestane i u narednom periodu“, kazao je Blagojević za Nova.rs.

On je istakao da je ogroman problem kada poplave koje se dese krenu u zaborav, pa se nakon toga ništa više ne radi na tom planu.

„Da li mogu da nam se ponove padavine kao 2014? Da, ali šteta više ne može da bude nikada kao tada što je bila“, rekao je za Nova.rs Blagojević.

V.d pomoćnika ministra za unutrašnje poslove i načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da su lokalne samouprave upozorene da preuzmu preventivne mere kako bi se smanjili na minimum rizici od bujičnih poplava, a da je podignuta i pripravnost ljudi u Sektoru.

On je za RTS rekao da se scenario iz 2014. može ponoviti jer, kako ističe, ni najmoćnije zemlje nisu bezbedne kada priroda pokaže svoju ćud.

„Podigli smo maksimalno pripravnost naših ljudi, a uputili smo i upozorenje lokalnim samoupravama da preuzmu preventivne mere da se smanje na minimum rizici od bujicnih poplava“, kazao je Caušić.

Luka Čaušić
Luka Čaušić Foto: Printscreen/YouTube/MUP Republike Srbije

Iz preduzeća Srbijavoda kažu da ne postoji opasnost od poplava, te da u Srbiji nivo velikih reka stagnira.

Naveli su i da su u Petrovcu na Mlavi, gde je na delu teritorije opštine uvedena vanredna situacija zbog velikih količina padavina, očekivali takav scenario, te ukazali da je brana na reci Busur „odradila posao“. U Srbijavodama su rekli da su moguće samo „urbane poplave“, kada posle obilnih padavina zbog mulja, granja i svega ostalog kanalizacija ne može da prihvati veliku količinu vode.

Sličan stav imao je i meteorolog Đorđe Đurić koji je istakao da ne postoji opasnost od novih poplava u Srbiji.

„Ali sa ovakvim jakim padavinama uvek postoji rizik od manjih potoka od bujičnih poplava, kao i od rizik od odvodnjavanja sistema ne u urbanim sredinama mogu da uzmu veliku količinu vode u kratkom vremenskom periodu“, napisao je on.

Naš portal pisao je Ministarstvu unutrašnjih poslova sa molbom da stupimo u kontakt sa nekim iz Sektora za vanredne situacije, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Utisak je da za sada nema razloga za strah od novih poplava, ali kao što smo već istakli moramo biti u pripravnosti ako dođe do ovakvih situacija.

Bonus video: Poplave u Nemačkoj i Belgiji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare