Meštani Banje (kod Aranđelovca) blokada puta zbog kamenolom Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Meštani Banje kod Aranđelovca najavili su za sutra blokadu puta, zbog nekontrolisane eksploatacije kamenoloma na planini Venčac. Prema njihovim tvrdnjama, u kamenolomu se svakodnevno odvijaju miniranja, od kojih su im napukle kuće, a dnevno kroz selo prolazi i po 200 kamiona natovarenih kamenom.

Meštani će sutra u jutarnjim satima blokirati put Banja-Brezovac u podnožju planine  Venčac, odnosno saobraćajnicu koja je ujedno i glavni pravac za kamione kojii prevoze usitnjeni kamen iz kamenoloma.  

Aleksandar Sekulić, čija se kuća nalazi na samo sto metara od kamenoloma, rekao je za Nova.rs da u Banji ne može da se živi od prašine, buke i stalnih vibracija  zbog kojih su im napukle kuće.  

Navodi i da su mesecima od nadležnih vlasti u Aranđelovcu zahtevali da se prekine sa eksploatacijom kamena, ili da se ona bar smanji, ali kaže da nije bilo nikakve reakcije, te su zbog toga prinuđeni da blokiraju put. 

‘‘Ovuda dnevno prođe 200 kamiona koji su pretovareni kamenom. To se po ceo dan minira, buši, lupa, tresu nam se kuće, a buka i prašina su nesnosni. Prašina nam se uvukla u kuće, zidovi su popucali, a od tolikih kamiona uništen nam put kroz selo. Oni su za tri meseca odneli celo brdo, a ako nastave ovako, Venčac će do kraja godine skroz da nestane‘‘, ispričao je ovaj nezadovoljni meštanin. 

PROČITAJTE JOŠ

On kaže da su o ovom problemu pisali i Ministarstvu za zaštitu životne sredine i zahtevali inspekcijsku kontrolu, ali sumnja da su nadležni u kamenolomu bili obavešteni o dolasku inspekcije. Objašnjava da na dan kontrole, u kamenolomu nije bilo nikakvih radova, te da inspekcija nije mogla da ustanovi buku, niti prekomernu prašinu. 

Ovaj meštanin navodi i da su nedavno u svoje selo na sastanak pozvali sve političke partije i Grupe građana iz Aranđelovca kako bi im ukazali na problem, ali su se sastanku, kako kaže, odazvali svi, osim vladajuće SNS i SPS. 

BONUS VIDEO: Blokada Slavije 13.4.2022.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare