Meštani blokirali put kod Kraljeva Foto:Nova.rs

Meštani nekoliko sela iz okoline Kraljeva koja gravitiraju uz Zapadnu Moravu blokirali su danas lokalni put, koji se koristi za gradnju Moravskog koridora.

Razlog je most koji je zatvoren za saobraćaj jer su stubovi napukli. Kažu da je ovo danas bila samo „blokada upozorenja“. Ukoliko se ne pronađe rešenje za prelazak preko reke, meštani najavljuju blokadu magistralnog puta Kraljevo – Čačak.

Inače, ovo je drugi most za godinu dana koji je zatvoren za saobraćaj. Prvi je još pre godinu dana stradao, a drugi most, na samo par kilometara uzvodno, zatvoren je pre desetak dana.

Meštani kažu da je most koji se već godinu dana popravlja, saniran na vreme, mogao je biti alternativno rešenje. Zbog toga su morali da mašinama obore obale, i sada prelaze traktorima bukvalno preko reke.

Meštani blokirali put kod Kraljeva Foto:Nova.rs

„Mene je policija zaustavila dok sam kombajnom išao magistralom. I napisali su mi kaznu. Jer, ja nisam imao pravo da vozim. Ali, kuda ću da idem. Kako da pređem Moravu i odem na njivu“, kaže Aleksandar Milojević, predsednik MZ Popovići.

Nekoliko desetina traktora i automobila danas je blokiralo put koji je veoma bitan jer ga u ovom trenutku koriste kamioni koji grade Moravski koridor. A u blizini se gradi i putna baza. Zato će svaka naredna blokada, usporiti gradnju Koridora.

„Izašli smo danas na raskrsnicu koja vodi na Ibarsku magistralu. Nismo hteli da zaustavimo saobraćaj u nadi da će se neko dozvati pameti, i da će ispoštovati zadate rokove. Sledeći korak je 11. avgusta. Tada ćemo blokirati magistralu. Nisam optimista, kaže Ivan Matović iz sela Popovići.

Matović kaže da je dok su bili na blokadi, prošao gradonačelnik Kraljeva.

„Pogledao je koliko nas ima i nije se zaustavio“, rekao je Matović koji je i odbornik u Skupštini Kraljeva.

Ispravljanje Zapadne Morave, i to čak na četiri mesta u njenom toku kroz Kraljevo, dodatno će ubrzati reku. A to znači da će mostovi na Moravi, koji su sagrađeni pre više od 50 godina biti u opasnosti.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare