Meštani su zvali i policiju Foto: Nova.rs

Planska reka, stanište potočnog raka i pastrmke našla se na udaru tzv. ''MHE investitora'' kojima su kako se u praksi mnogo puta pokazalo, samo profit i lično bogaćenje prioritet. Meštani sela Boće na obroncima Kopaonika, u blizini Jošaničke Banje, odlučili su da se tome suprotstave, i fizički zaustave gradnju mini hidroelektrane na ovoj rečici. Kako ističu, gradnja MHE ne samo da je ugrozila reku i netaknutu prirodu, već je investitor uzurpirao privatne parcele koje se nalaze pored rečice.

“Jedan od tih investitora je iz Jošaničke Banje, kojem nije dosta benzinska pumpa, hotel Oaza koji nelegalno koristi toplu banjsku vodu za svoj spa i MHE Klupci gde je na riblju stazu stavio dasku da bi sva voda iz reke išla u cevi, već hoće da uništi i našu Plansku reku koja se većim delom svog toka nalazi u Predelu izuzetnih odlika Željin”, priča za Nova.rs Rade Pavlović iz sela Boće kod Jošaničke Banje.

Po Zakonu o zaštiti prirode, u zaštićenim područjima je zabranjena gradnja bilo kakvih hidrograđevinskih objekata uključujući i minihidroleketrane. Na području Predela izuzetnih odlika „Željin”, na površinama na kojima je utvrđen režim zaštite III stepena, sprovodi se proaktivna zaštita. To znači da se mogu vršiti upravljačke intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja, razvoj sela i unapređenje seoskih domaćinstava. Zatim, uređenje objekata kulturno-istorijskog nasleđa i tradicionalnog graditeljstva, očuvanje tradicionalnih delatnosti lokalnog stanovništva, selektivno i ograničeno korišćenje prirodnih resursa i prostora. Ali, ne i gradnja.

Početak gradnje MHE Foto: Nova.rs

“Nekoliko meseci po isteku građevinske dozvole, u maju ove godine, investitor je započeo nelegalne radove na izgradnji vodozahvata, kršeći zakon i uzurpirajući privatne posede pored vodotoka bez dozvole vlasnika. Za kratko vreme, za tri nedelje, urađen je veći deo vodozahvata, bez obzira na prijave nadležnim inspekcijama”, priča Pavlović.

Posle protesta meštana i aktivista Lokalnog fronta radovi su obustavljeni, a tzv. investitor je uklonio mehanizaciju i građevinski materijal sa mesta radova. Na tom mestu su sada ostaci betionskih stubova, koji će prema rečima ekoloških aktivista i meštana sela Boće, biti uklonjeni u narednom periodu, a reka vraćena u svoj prirodni tok.

“Zbog očiglednog kršenja zakona, i neregularnog izdavanja građevinskih dozvola, podneti su zahtevi za poništenje građevinske dozvole. Uskoro se očekuju odluke nadležnih institucija o konačnoj zabrani radova na pomenutoj MHE. Do tada smo na oprezu i ni po koju ceni nećemo dozvoliti da se uništi Planska reka”, objašnjava Rade Pavlović.

BONUS VIDEO: Zaustavljen tok rakitske reke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar