minihidroelektrane, MHE
Foto: Nova.rs

Deset minihidroelektrana izgrađeno je na brzim čistim planinskim rekama u okolini Kraljeva. Meštani su bili prinuđeni da svoje livade i bašte žrtvuju zarad male, skoro beznačajne, količine energije koju elektrane proizvode u selima ispod planina Goč, Čemerno i Golije.

Sličnu sudbinu imaće i reka Studenica, ako se ne odbrani. Izgradnja mini hidroelektrane na reci Studenici, planirana je na svega šest kilometara nizvodno od istoimenog srednjevekovnog manastira sa Uneskove liste svetske kulturne baštine, a pet kilometara uzvodno od mesta Ušće, gde se ova reka uliva u Ibar.

Meštani ove varošice su ustali protiv takvog plana. Najavili su da će postaviti šatore i kampovati kako mašine ne bi počele sa radom. Ovaj protest imao je odjek, pa su im podršku dali aktivisti iz drugih ekoloških udruženja u Srbiji. Radovi na MHE Gradina trenutno su stopirani.

„Bili smo zaprepašćeni kada smo došli. Niko od nas nije znao da se ovde nešto gradi. Saznali smo da su investitori dobili dozvolu za geološka istraživanja. I ništa više“, kaže Goran Nikolić iz Inicijative „Spasimo Studenicu“.

Mali Želebić, planinska reka koja izvire na planini Čemerno i uliva se u Ibar. Voda iz poznatog Odmenjskog izvora uliva se u ovu reku. Aktivisti kažu da je i ova reka zarobljena nakon gradnje minihidroelektrane. Prošlog leta su uspeli na kratko da je oslobode.

Кristalno čistu gorsku lepoticu Brevinu, pritoku Studenice, nećemo više moći da gledamo onakvu kakva teče oduvek – bistru i razigranu, zato što su je investitori “spakovali” u cevi.

minihidroelektrane, MHE
Foto: Nova.rs

„Za sve nas koji nikad ništa slično nismo videli, u najmanju ruku veoma čudno, radilo se o betoniraju reku. Radnici su postavljali betonsku kocku usred rečnog korita, iz koga su vodu skrenuli sasvim preko puta. Bilo je vreme da se hitno grupišemo i alarmiramo javnost”, kaže Bojana Minović iz „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“.

Brezanska reka, jedan od dragulja planine Goč, nekadašnja atrakcija za rekreativne i ribolovne turiste, danas privlači užasnute poglede svakog prolaznika namernika svojim isušenim koritom u dužini od preko tri i po kilometra. Toliko je dugačka cev kroz koju prolazi reka. Umesto da prirodno teče svojim koritom.

minihidroelektrane, MHE
Foto: Nova.rs

Inicijative „Pravo na vodu“, „Spasimo Studenicu“ i „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“ predali su pre dva meseca na pisarnici Gradske uprave u Kraljevu inicijativu za moratorijum na gradnju mini-hidroelektrana na teritoriji grada. U peticiji tri udruženja ističe se da mini-hidroelektrane imaju pogubne posledice po životnu sredinu i prirodna dobra.

Prema važećem Katastru malih hidroelektrana Srbije, od ukupno 856, na teritoriji grada Kraljeva predviđena je izgradnja 52 mini-hidroelektrane.

Inicijativa „Pravo na vodu“ je do sada podnela i dve krivične prijave za uništavanje prirode na rekama Gokčanica i Studenica.

Bonus video – Mural posvećen reci Studenici

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar