Rio Tinto
Foto: Printscreen N1/video

Prošao je ceo mesec od kada su iz "Rio Save" poslali na teren laborante Instituta "Jaroslav Černi" da uzmu uzorke crvene vode koje su se pojavile na mestima gde su vršenja iskopavanja u okolini Loznice, ali rezultati ni dan danas nisu predočeni meštanima, kaže za Nova.rs Marijana Petković iz Udruženja "Ne damo Jadar" dodajući da advokati te firme konstantno prete eksproprijacijom zemljišta onima koji hoće da sačuvaju svoja ognjišta i plodne oranice.

Prema njenim rečima, za te postupke je potrebno svega nekoliko dana, a žitelji tog kraja, koji su protiv otvaranja rudnika kompanije „Rio Tinto“ su ogorčeni.

„Objavili su samo da je SEPA potvrdila prisustvo crvene alge, koja je, navodno, nastala preteranim đubrenjem njiva azotnim đubrivima, svaljujući opet sve na meštane. Takođe nisu izneli podatak koja alga je u pitanju, jer se neke crvene koriste u ishrani“, ispričala nam je ona. Prema rečima Zlatka Kokanovića, iz „Rio Save“, ćerke kompanije „Rio Tinto“ nisu objasnili kako je rupa nastala konkretno u Slatinskom polju, odnosno gde je zemlja iz nje oterana.

„Otkud uopšte voda na nekada zdravoj njivi od 90 ari. Niko meštanima nije rekao kolika je pretnja te vode po seoske bunare koji su na nekih 10 do 12 metara dubine, i da li smemo da ih  koristimo“, zapitao je on. Sve ovo je potvrda da sa žiteljima tog kraja nisu transparenti, odnosno da i dalje sve kriju, ocenjuje Kokanović za naš portal.

I dalje kompanija zove telefonom ljude koji ne žele da prodaju svoju imovinu, vrši konstantan pritisak na čak bolesne meštane, koje nema ko da zaštiti, navodi on.

„Na terenu sela Gornje Nedeljice, ljudi koji ovu državu hlebom hrane, pod konstantnom su ucenom i pritiskom advokata firme „Rio Sava“. Još jednom tražimo da na teren izađu stručnjaci Hemijskog fakulteta, Vinče i utvrde posledice dosadašnjih istraživanja „Rio Tinta“ kao i stanje njiva koje su oštećene izlivanjem podzemnih voda sa 300 metara dubine“, rekao je za Nova.rs. Aleksandar Karajčić.

Prema njegovim rečima, iz te firme su priznali da je došlo do izlivanja i ništa niisu uradili da to saniraju nego su nastavili da plaćaju oštećenja njiva i useva godinama unazad.

„Meštani su zgroženi postupanjem kompanije koja priča da će sve biti ekološki bezbedno, a obična pijezometarska bušotina curi i nemaju načina da je reše. Zato menjaju Prostorni plan da bi i te parcele otkupili i sakrili od javnosti šta sve rade protivzakonito na terenu, ugrožavajući javno zdravlje stanovništva“, zaključio je  za naš portal Karajčić.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Naši sagovornici su, takođe, naveli da meštanima koji ne žele da odu sa svojih ognjišta prete eksproprijacijom zemljišta po nižim cenama od tržišne. Odgovore na pitanja meštana smo postavili i Tijani Josić iz firme „Rio Sava“. Ona nas je uputila na press službu u kojoj su kazali da pošaljemo mejl, međutim do zaključenja teksta niko iz ovog preduzeća se nije oglasio. Ponovo smo pozvali telefonom, ali nas nisu udostojili ni da se jave.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare