Čačak, tribina, protiv kompanije Rio Tinto, rudnik litijuma u Loznici
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

U trenutku kada su nam urušeni svi sistemi, obrazovni i sistem vrednosti koji direktno utiču na formiranje budućnosti zemlje, kada nam se oduzimanjem prava na zdravu životnu sredinu kao i svaki oblik dostojanstva, ćutanje je luksuz koji ne smemo i nemamo pravo da priuštimo, poručila je večeras na tribini u Čačku Marija Alimpić iz Udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu", povodom namere kompanije "Rio Tinto" da otvori rudnik litijuma u Loznici.

„Postoji samo jedna vrsta straha, ona od potpunog uništenja naše zemlje i zato moramo da shvatimo da svi naši problemi dolaze iznutra, od vladajuće kaste koja je sebe proglasila za nedodirljivu i ponaša se kao da smo svi u njihovom vlasništvu“, navela je ona.

Prema njenim rečima, svaki stanovnik ove zemlje mora da shvati da ima obavezu, sada više neko ikad, da ne ćuti i zabija glavu u pesak, već da ustane i kaže „ne dam“, „neću“ korupciju, zločin nad ljudima i prirodom, nepravdu…“

„Apsolutno od nas zavisi da li ćemo dozvoliti da nam se zemlja preore brojnim planiranim rudnicima, trajno uništi i zagadi, priroda nestane i naša deca boluju zarad nečijeg profita i pohlepe ili ćemo jasno i glasno ustati protiv svakog terora koji autokratska Vlada sprovodi nad svima nama“, ocenila je ona.

Alimpić je istakla da ne damju da neuki i potplaćeni potcenjuju i ignorišu stav nauke, zato ne sme biti referenduma, a i SANU je jasna i glasna po pitanju otvaranja rudnika – to se ne sme desiti. Zemlja se, nastavila je izlaganje, mora rešiti prvo unutrašnje okupacije, a zatim i spoljašnje, ako mislimo da iole živimo pristojno i da se pomerimo sa mrtve tačke.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Nećemo više da slušamo laži, u trenutku kada su natrijum-jonske baterije uveliko u prodaji i nastavlja se sa prihvatljivim alternativama za litijum. Nema niti jednog jedinog razloga, ako ga je ikad i bilo, da se ovi rudnici otvore. Sve je jasnije da je ovo pitanje političko i da je u pitanju suverenitet države Srbije jer istražna polja planirana za litijum čine oko 11% teritorije zemlje. Način na koji i domaći i strani lobisti guraju ovaj besmisleni „projekat“ samo je dobar način da se izazove građanski rat u Srbiji. Odavno ovde već nema mesta reči ekologija, ovde se radi o opstanku, ili će nas biti ili nas neće biti. Voda, život i dostojanstvo vrede više od litijuma – rudnika neće biti“, zaključila je Alimpić.

Prema rečima Ivane Parlić, predsednice GrO Narodne stranke Užice, ‘Rio Tinto’ je krvoločna zver udružena sa Vladom naše zemlje.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Dok građani gledaju rijalitije, oni ubrzavaju projekat ‘Jadar’. Čak je i ministar Momirović izjavio da će biti rata ako se ovaj poduhvat ne sprovede. Činjenica je da Srbija nema ni institucije da zaštite pojedince. Zato je važno da se okupljamo i sprečimo te nemani da nam unište zemlju“, poručila je ona.

Podsetila je i da je formirana Radna grupa za ‘Jadar’ koja okuplja 30 osoba, a na čijem je čelu ministarka Zorana Mihajlović.

„Uostalom svi ministri na čelu sa premijerkom Anom Brnabić su se stavili u funkciju ove strane kompanije i ubrzaju procedure vezane ta rudnik“, zaključila je ona naglasivši da Srbija živi na rubu katastrofe.

Najveći zagovornik projekta „Rio Tinto“ i iskopavanja litijuma u Srbiji je ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, ocenio je član Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku, Sreten Belošević.

Sreten Belošević Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

On je podsetio da je Mihajlović kazala da je to jedinstvena prilika za ekonomski rast i razvoj Srbije, kako bi se uključila u nadolazeće moderne tehnoogije.

„Ona je, takođe, rekla da su protiv toga zlonamerne političke organizacije i needukovani, uplašeni i lakoverni ljudi, odnosno da je u pitanju zeleno rudarenje, zbog čega nema razloga za zabrinutost“, podsetio je on. Belošević je ukazao i na to da su predstavnici aktuelne vlasti precizirali da postoje rezeve od 158 tona rude litijuma, što bi prilikom eksploatacije u trajanju od 50 do 60 godina koštalo oko 60 milijardi dolara.

Prema, njegovim rečima, Vlada je saopštila da bi godišnji prihod od rudne rente bio između 40 i 50 miliona evra. Sve te informacije su došle i do SANU koja je organizovala javni skup gde su učestvovali i predstavnici kompanije „Rio Tinto“ i Vlade Republike Srbije.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Nakon razmene dokumenata i mišljenja Akademija je izvršila analizu i Vladi poslala dopis da je strah građana od ekološke katastrofe utemeljen na naučnim činjenicama. Po njihovoj oceni taj projekat je sa ekonomske, ekološke i sociološke tačke izuzetno kritičan“, podsetio je Belošević dodajući da rudarenje ne može biti nigde i nikada neutralno.

On je, takođe, ukazao da je Mihajlović navela da bi produkt rudarenja bio litijum – karbonat i borska kiselina i dodala da će se formirati preduzeće za proizvodnju baterija.

„Stručnjaci SANU su ocenili da taj poduhvat sadrži veliki stepen netransparentnosti i nerasvetljenosti ključnih detalja vezanih za ekološka pitanja. Mi iz Narodne stranke smatramo da, kada se litijum bude eksploatisao iz Francuske, Nemačke koje poseduju značajno veće rezerve nego Srbija, tada može i kod nas“, istakao je Belošević.

On je naglasio da ljudsko zdravlje, biljni i životinjski svet ne vrede više u tim zemljama nego kod nas.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Mi ne treba da budemo država koja će privredni razvoj zasnovati na prodaji rude, a pri tom da nas truju. Srbija bi u tom slučaju bila mesto za jalovinu, a tek potom bi usledili problemi. Nemamo razloga da verujemo da Jadar i okolina, neće proći kao drugi delovi Srbije poput Bora i Majdanpeka kojima decenijama upravlja korumpirana vlast, a u poslednje vreme kineski investitori koji ne misle ni o svojoj državi“, rekao je Belošević, dodajući da svi pokazatelji ukazuju na to da za dve decenije u Boru neće biti mogućnosti za život, odnosno da će biti raseljen.

Član Gradskog odbora je poručio da ovaj projekat bez Studija izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu koje predlaže SANU treba odmah biti zaustavljen.

„Srbija ne sme biti rudarska kolonija gde će se trajno istrošiti mineralni resursi zemljišta, što će uticati na ekologiju, a samim tim i na zdravlje ljudi. Sve odgovorne političke organizacije treba da se uključe u borbu da se ovako nešto ne dogodi“, istakao je Belošević, naglasivši da ministarka Mihajlović mora ceniti mišljenje eminentnih stručnjaka iz SANU iz oblasti rudastva, hemije, ekologije i geologije.

Ovo nije sakupljanje političkih poena za nas, već nam je cilj da zaštitimo interese svakog građanina naše zemlje, budući da Vladi ništa ne verujemo da je sve to tako dobro i korisno kako oni predstavljaju projekat „Jadar“, zaključio je Belošević. Duško Brković, član UO udruženja ‘Suvoborska greda’ je okupljenima pokazao dokument koji svedoči da su istraživanja bora i litijuma predviđena i u pranjanskom kraju na površini 25,96 km2. „Kao ekolog moram da vam ukažem da je kod prerade litijuma najveći problem je tehnologija. Tu se moraju upotrebiti ogromne količine sumporne kiseline, a vazdušna ugroženost je minimum oko 200 km u krugu. Ovakva iskopavanja ugrožavaju i vodotokove čime bi bila zagađena Zapadna Morava, a o rekama koje se u nju ulivaju i da ne govorim. To bi se proširilo na celu zemlju. Gde god je ova kompanija ušla u posao ostavila je pustoš uprkos svim obećanjima o zelenoj tehnologiji“ , naveo je on. Brković je rekao da je Zapadna Srbija kraj koji krase brojna prirodna bogatstva sa poljoprivrednim potencijalom. „Umesto da država ulaže u tu proizvodnju ‘kucaju nam na vrata’ okupatori. Osim toga, za preradu jedne tone litijum-karbonata neophodno je petsto tona vode“, zaključio je on.

Potpredsednica GrO Narodne stranke u Čačku, Violeta Marković kaže za Nova.rs da je skup u Čačku organizovan da bi javnost bila upoznata sa istraživanjima i potencijalnim rudnicima kompanije „Rio Tinto“ i njenih ćerki firmi.

„Ovog leta smo imali suše u Moravičkom okrugu, koji obuhvata Čačak, Gornji Milanovac, Lučane i Ivanjicu, ali i okolini Valjeva i Loznice. Svi ti gradovi imaju ogroman problem sa zagađenjem vazduha tokom zime, pa pozornost građana mora biti na visokom nivou obzirom na način na koji država želi da da stranim firmama naša rudna bogastva. Međutim, tu je problematična kako eksploatacija, tako i prerada rude, jer ne postoji varijanta da to bude bez ogromnih ekoloških posledica. Vlada, evidentno, krije činjenice čak i o lokalitetima za rudnike želeći time da izbegne sud javnosti, a o tome ne izveštavaju ni režimski mediji. Ovaj projekat, zahvaljujući srpskoj vlasti koja ništa ne kontroliše je suštinski neokolonijalizam, a posledice se mogu uporediti sa najvećim zločinima tokom ratova koji su se desili u prošlosti“, zaključila je Marković za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Nova.rs u Jadru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar