Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Režim rada ugostiteljskih i uslužnih objekata koji je važio tokom prazničnih dana ističe sutra. Istovremeno, ističe i trajanje mera na granicama, kojima se zahteva obavezan negativan PCR test za zlazak u zemlju. Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će sutrra u prepodnevnim satima zasedati Krizni štab.

Brnabić je najavila da će Krizni štab sutra raspravljati o tri ključne teme – raspravljaće se o merama za ulazak u zemlju, školama i merama za privredu.

„Ja sam već danas započela komunikacija sa stručnim, medicinskim delom Kriznog štava oko mera za ulazak u Srbiju, škola, mera za privredu“, istakla je Brnabić.

Kako je dodala, na sutrašnjem zasedanju biće reči i o merama.

„Sutra ćemo usvojiti nove mere ili doneti odluku o produženju postojećih“, rekla je ona.

Srbija je sredinom decembra uvela obavezan negativan PCR test za ulazak u zemlju ili umesto toga deset dana u karantinu (što važi isključivo za srpske državljane). Ta mera važi do 10. januara, pa se, u skladu sa epidemiološkom situacijom očekuje odluka o tome da li se ona ukida ili nastavlja da važi.

Ono što je sigurno jeste da će odluka o tome biti doneta na narednoj sednici Kriznog štaba za koju datum još nije preciziran. Ipak, kako pišu „Novosti“, u ponedeljak će se raspravljati o merama za ulazak u našu zemlju, potvrđeno je u tom listu u Kriznom štabu.

Inače, ministar zdravlja Zlatibor Lončar nagovestio je da isključivo od epidemiološke situacije zavisi da li će mere na granicama biti produžene i posle 10. januara.

U skladu sa trenutno važećim merama, kafići i uslužne delatnosti mogu da rade do 20 časova. Prehrambene prodavnice su otvorene do 21 sat.

Medicinski deo Kriznog štaba nije za popuštanje mera. Sa druge strane, ima i onih, poput zamenika gradonačelnika Beorada, Gorana Vesića, koji zastupaju interese ugostitelja.

Očekujem da Krizni štab potvrdi da se i posle 11. janura nastavi isti režim rada privrede odnosno da ugostiteljski, maloprodajni objekti kao i oni koji rade u sektoru usluga nastave da rade do 20 sati – rekao je Vesić za Kurir.

On najavljuje i da će se tokom naredne nedelje sastati u Privrednoj komori Srbije sa predstavnicima ove organizacije i kompanija koje rade u sektoru usluga kako bi predložili novo ublažavanje mera kriznom štabu Vlade Republike Srbije čim počne masovna imunizacija.

Nova.rs pokušala je da od nekoliko članova Kriznog štaba dobije informaciju o preciznom terminu održavanja Kriznog štaba, kao i o tome koje bi mere mogle biti donete i promenjene u odnosu na dosadašnje. Nismo dobili odgovor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare