Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Istraživač Instituta ekonomskih nauka Aleksandar Matković ocenio je da loši uslovi smeštaja vijetnamskih radnika u blizini gradilišta kineske kompanije u Zrenjaninu nisu jedini takav slučaj i ukazao da su brojni takvi primeri u kineskim fabrikama u drugim mestima u Srbiji.

Matković je sinoć na tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) posvećenoj učešću države u „izrabljivanju vijetnamskih radnika“ na gradilištu kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu, rekao da je lično imao priliku da vidi slične barake bez osnovnih životnih uslova u kojima žive kineski radnici i u drugim mestima u zemlji.

On je poručio da se građani Srbije tome moraju usprotiviti, jer država ništa ne čini da te ljude zaštiti iako ima zakonsku obavezu da to uradi.

„Bio sam u nekoliko sličnih mesta gde su slični uslovi gde žive kineski radnici sa ispisanim motivacionim govorom o radu i stvaranju nove vrednosti, a pored kojeg stoji kanta sa izmetom. I ta slika jako puno govori o tome kakvi su to uslovi. A gde je naša država, gde su inspekcije, šta rade? Zašto je ovo dozvolila“, upitao je Matković.

Prikazavši fotografije koje je snimio tokom istraživanja koje sproveo u drugim radničkim smeštajima kineskih kompanija Matković je kazao da se uverio da odnos prema radnicima u kineskim kompanijama realnost u Srbiji i da primer sa zrenjaninskim Vijetnamcima nije jedini.

„To moramo da sprečimo, do nas je, ako država neće to da radi. Kineski projekat ‘pojas i put’ je najveći infrastrukturni projekat u istoriji. Naša država nikad ranije nije imala ovakve odnose ni sa jednim stranim investitorom. A ovo je mnogo opasno jer je reč o ogromnim infrastrukturnim projektima“, dodao je on.

Aktivistkinja Zrenjaninskog socijalnog foruma Tara Rukeci kazala je da su levičarske nevladine organizacije „brzo i solidarno“ reagovale na dešavanja u zrenjaninskom Linglongu, ali da je bilo i lokalnih organizacija koje su reagovali „sramotno šireći rasnu mržnju i fašističke pruke u javnosti u odnosu na vijetnamske radnike“.

Rukeci je navela da izostanak reakcije institucija samo „potvrđuje da država ne postoji“, ali da državni zvanični moraju da snose odgovornost zbog svega što se desilo.

„Ako naši zvaničnici tvrde da oni nisu u polurobovskom položaju, ako taj čovek nije rob, zašto ne može da se kreće slobodno, zašto ne sme da komunicira sa mnom, ili uzme od mene paštetu…? Da li naš radnik koji je u Nemačkoj ima isti takav položaj? Neka odgovore na ta pitanja“, poručila je ona.

Kazala je i da su netačne tvrdnje ministarke za rad Darije Kisić Tepavčević da su se svi vijetnamski radnici izjasnili da žele da ostanu u Srbiji.

„Mi smo svedočili da im poturaju ugovore na engleskom i kineskom da potpisuju, ali te jezike oni ne razumeju. Oni su prestrašeni i pod pritiskom, i ti ugovori su ništavi i oni koji prisiljavaju radnike da ih potpisuju čine krivično delo. A naši zvaničnici koji tvrde da je tu sve u redu su saučesnici u tom krivičnom delu“, istakla je Rukeci.

Novinarka VOICE-a Ivana Gordić, koja je prva objavila članak o neuslovima u kojima borave vijetnamski radnici, kazala je da je pozitivno iznenađena ogromnom medijskom reakcijom i domaćih i svetskih medija i solidarnošću koju su novinari iskazali, ističući da je to veoma važno i za novinarsku profesiju.

Ona je kazala da već danima zbog izveštavanja o životu tih radnika dobija pretnje na društvenim mrežama, kao i da je dok je izveštavala sa terena u blizini fabrike stalno bila praćena od nepoznatih osoba koje su je ometale i u pokušajima da se približi vijetnamskim radnicima i čuje njihove priče.

„Kada sam ušla među barake u kojima su živeli, oni su bili ograđeni, prestrašeni, nisu imali dovoljno hrane, ni odeće, smrzavali su se… I onda su nakon medijskog pritiska iz te septičke jame preseljeni u dvorac. Šta nam to govori? Govori nam da se država uglibila i da tu nikakvo pranje nije moguće, jer je to postala svetska priča. I država to više ne može da zataška“, navela je ona.

Sinoćna tribina održana je u prostorijama Zrenjaninskog socijalnog foruma, organizacije koja već danima sakuplja solidarnu pomoć za vijetnamske radnike.

Bonus video: Linglong: Paralelni svetovi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar