Foto: Nova.rs

U Gerontološkom centru u Mataruškoj Banji, preduzet je čitav niz epidemioloških mera, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa. Prema poslednjim informacijama, zaražena su 22 korisnika ovog doma. Svi imaju lakšu kliničku sliku koja ne zahteva bolničko lečenje. 

Zanimljivo je da je virus ušao u Gerontološki centar, koji inače od početka izbijanja epidemije nije imao nijedan slučaj, preko korisnika koji je boravio u bolnici. I ono što je još neverovatnije, jeste da je taj korisnik ispoljio simptome tek posle dve nedelje provedenih u izolaciji. Praktično, čim je izašao iz takve sobe.

„Virus je u ovu ustanovu ušao preko korisnika koji je prethodno imao intervenciju u bolnici. Po otpuštanju je proveo, u skladu sa pravilima 14 dana u sobi za izolaciju, a tek po izlasku iz nje, kada je vraćen u sobu, ispoljio je simptome Kovida 19“, objašnjava epidemiolog Radovan Čekanac, inače član Kriznog štaba u Kraljevu.

Gerontološki centar je u saradnji za Zavodom za javno zdravlje iz Kraljeva, podelio objekat na crvene i zelene zone, a radnici se testiraju još na kapiji ovog centra.

Kako kaže Čekanac, koronavirus je potvrđen i kod jedne medicinske sestre i kod jedne negovateljice, zbog čega je uvedeno intenzivno testiranje, a više niko ne može ni da uđe u Geontološki centar bez antigenskog testa.

„Situacija je, za sada, pod kontrolom, jer su to uglavnom asimptomatski slučajevi, ali Gerontološki centar će biti pod epidemiološki nadzorom sledećih dana. Ispitivanje će se nastaviti, a probaćemo da testiramo što je veći broj korisnika i preduzeti adekvatne epidemiološke mere“, kazao je dr Radovan Čekanac.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar