Foto: Nova.rs

U nekoliko gradova Centralne Srbije kao da je stala masovna imunizacija. U halama sportova je jako mali broj građana. Ali, najzanimljivije je da niko nema odgovor zašto se slika potpuno promenila. Punktovi za vakcinaciju su prazni, nadležni kažu da se čeka se revakcinacija, ali tek od ponedeljka. Niko nema odgovor na pitanje kada će se ponovo nastaviti masovna vakcinacija.

Za razliku od pre desetak dana i pre nego što je uvedeno pravilo da se mogu vakcinisati samo građani koji su se prijavili putem eUprave, u Kraljevu je u samo jednom danu, vakcinisano čak 1.400 osoba. Onda se za samo 24 sata, ukupan broj vakcinisanih na dnevnom nivou, smanjio za čak četiri puta.

Danas, Hala sportova u Kraljevu u kojoj se obavlja masovna imunizacija, potpuno je prazna. Konkretan odgovor, zbog čega je to tako, ipak nismo dobili.

„Stigla je ruska vakcina. Ima ljudi, ali manje. Jutros se i Vlade Divac sa svojom porodicom vakcinisao“, rekao nam jedan od volontera Crvenog krsta.

Doktorka koju smo zatekli na jednom od punktova kaže da će ovih dana firme sprovoditi vakcinaciju. Ali, opet je izostao adekvatan odgovor o tome koliko ljudi će se vakcinisati ruskom vakcinom Sputnjik V i šta se dešava sa kineskom vakcinom. Direktorka Doma zdravlja Mirjana Krčevinac kaže da je u toku vakcinacija zdravstvenih radnika ruskom vakcinom Sputnjik.

„Revakcinacija kineskom vakcinom se očekuje. U periodu od 9. do 13. februara. Oko 1.400 revakcina.  U međuvremenu se očekuju novi spiskovi preko e-Uprave. Do sada u Kraljevu je vakcinisano 10.000 osoba“ kaže Krčevinac,

Foto: Nova.rs

Direktor Doma zdravlja dr Aleksandar Pajović izjavio je da i u Čačku trenutno nema vakcinacije i da se čekaju spiskovi iz Beograda, nakon čega će se znati kada će postupak imunizacije biti nastavljen. On je najavio da će u ponedeljak početi revakcinacija osoba koje su primile prvu dozu. Nadležni kažu da su obezbeđene doze za revakcinaciju.

„Građani će biti obavešteni iz Beograda, a mi ćemo se organizovati. Naše ekipe su spremn“, izjavio je dr Pajović. Prema njegovim rečima, u Čačku trenutno postoje male zalihe kineskih vakcina, a uskoro stiže izvesna količina ruskih vakcina namenjena zdravstvenim radnicima, kao i “Fajzerova“ cepiva za početak revakcinacije.

Posredstvom službe kućnog lečenja u svojim kućama će biti vakcinisan jedan broj građana koji nisu bili u mogućnosti da dođu do nekog od vakcinalnih punktova u gradu. U Čačku je od početka procesa imunizacije vakcinu primilo više od 7.000 građana. Slična situacija je kako smo saznali i u Trsteniku. U ovom gradu, već pet dana nema vakcina. Građani su dobijali odgvore u ambulanti da vakcina nema i da ne znaju kada i da li će ih dobiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare