Bojan Sudarev Foto: Printskrin TV Nova S

Direktor kompanije za tretman otpada "Remondis Medison" Bojan Sudarev upozorio je, gostujući u jutarnjem programu TV Nova S "Probudi se", da bi država, građani i kompanije trebalo više da povedu računa o bacanju maski i rukavica koje svi koristimo kao zaštitu tokom epidemije koronavirusa.

„Kapaciteti kojima raspolaže država za tretiranje medicinskog otpada su dovoljni, ali najveći problem je primarna selekcija – zdravstvene ustanove moraju taj prvi korak efikasno da urade, da razdvoje otpad kako bi se njime dalje dobro upravljalo“, rekao je Bojan Sudarev gostujući u emisiji „Probudi se“ TV Nova S.

On naglašava da se preporučuje da se svaka maska i rukavica tretira kao potencijalno infektivni otpad.

„Imamo veliki broj slučajeva gde pozitivni na koronavirus nemaju nikakve simptome, a koriste i bacaju maske i rukavice u smeće. Zato bitno odlagati maske i rukavice kako treba. Moje mišljenje je da bi građani trebalo na posebnim mestima da odlažu maske i rukavice“, rekao je Sudarev.

Njegova preporuka je da kompanije, ukoliko žele da budu društveno odgovorne,  odrede mesto za odlaganje maski i rukavica za svoje radnike, dok bi, kako naglašava, opštine trebalo da obezbede posebne kontejnere u koje bi građani bacali upotrebljene maske i rukavice.

„Kada se takav otpad prikupi, mora da ide na sterilizaciju, a potom i na ‘drobljenje’ i konačno odlaganje ili spaljivanje“, objasnio je Sudarev za „Probudi se“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare