Foto: Shutterstock

Klinika na Terazijama u kojoj je do pre desetak dana operisao lažni plastični hirurg, po struci maser, danas je zaključana. Vlasnik, koji se predstavljao kao estetski hirurg, nestao je.

Kako prenosi RTS, da nije bilo nezadovoljnih žena koje su se požalile inspekciji, možda se nikada ne bi saznalo da je lažni hirurg po struci maser, da ima svega 23 godine i da mu je u poslu pomagala majka, po zanimanju cvećarka. Ova ordinacija u centru grada radila je pet godina.

Ordinacija lažnog lekara, koji zapravo nikada nije ni upisao Medicinski fakultet, nalazi se u centru Beograda, na sred Terazija. Bila je savremeno opremljena i puna diploma. Vrata ordinacije su već nekoliko dana zaključana, a tabla je skinuta. Kako kažu prve komšije, oprema iz ordinacije je iseljena, a nestao je i lažni lekar.

Lažni estetski hirurg operisao je muškarce i žene, stvarajući im često zdravstvene probleme. Pacijentima su, kako sami navode, posle intervencija otpadali delovi usana, ostajali krateri po licu, rane i podlivi.

Naš sugrađanin, iako i sam medicinski radnik, nije na vreme prepoznao prevaru, ali je njene posledice i te kako osetio jer je takozvani hirurg radio intervenciju koju on zapravo nije želeo.

„Te intervencije su same po sebi rizične, pogotovo ako se vraćaju masne naslage, što se inače ne radi. Može izazvati plućnu emboliju i smrt. Intervencija je poprilično koštala“, kaže jedan od pacijenata.

Nije radio sam, cela lekarska ekipa radila je sa takozvanim doktorom. Neizvesno je da li su to pravi lekari i da li su prijavljeni komori.

Po rečima samih žrtava, lekari koji su radili sa njim imaju licence, ali nije poznato da li su i oni prevareni ili su svesno bili deo ekipe koja je obmanjivala ljude.

„Račun sam dobio u vidu nekog indigo papira, ne znam ni kako to da nazovem. Ne želim ni da komentarišem koji antibiotik mi je bio prepisan, ja sam ga sam zamenio. Lek sam uz njegov recept bez problema kupio u državnoj apoteci“, kaže pacijent.

Mnogobrojne prijave predate advokatici u Zagrebu

„Ne znam šta da ti kažem“ – odgovor je koji su dobile i mnoge oštećene devojke. Zanimljivo je da je inicijativa za borbu protiv nadrilekarstva u centru Beograda, pokrenuta u Hrvatskoj.

Mnogobrojne krivične prijave predate su poznatoj zagrebačkoj advokatici koja je pokrenula postupak protiv izvođenja neovlašćenih radnji i predala ga našem tužilaštvu. Te devojke kažu da ono što im se dogodilo na Terazijama nikada neće zaboraviti.

Foto: Shutterstock

„Nije prošlo ni mesec dana od aplikacije silikona, poslata sam na hitnu operaciju zbog infekcije. Izabrala sam njega i istražila ga. Činio mi se, s obzirom na reklamu i poznate ličnosti koje su dolazile kod njega, stvarno uverljivo. Rekao mi je da je to rutinska operacija“, seća se Katarina Liovac, pacijentkinja iz Zagreba.

Sudeći po priči žrtava, čini se da nadrilekari imaju praksu u ordinacijama licenciranih klinika i prisustvuju hirurškim intervencijama na kojima se zapravo uče.

Ne zna se da li se sve događa po dogovoru sa diplomiranim specijalistima ili i ti specijalisti ne znaju sa kim imaju posla.

Registruju ordinacije kao kozmetičke salone da bi izbegli inspekciju

Činjenica je da nikada ne proveravamo licence lekara kod kojih idemo, ali moramo svi biti oprezniji i kada postoji bilo kakva sumnja, moramo je otkloniti ili potvrditi u Lekarskoj komori, na čijem sajtu se mogu naći imena svih registrovanih lekara i ordinacija.

U ovom slučaju odgovor iz Komore je prilično jasan – lekar sa ovim imenom i prezimenom ne postoji.

Treba obratiti pažnju i na godine onoga koji se predstavlja kao lekar. Specijalizacija i praksa traju dugo, pa je izvesno da onaj ko vas operiše ne može imati 23 godine jer bi to značilo da je svoju specijalnost stekao već u osamnaestoj.

Lažnih lekara sve je više. Mnogi će se pitati zašto inspekcija Ministarstva zdravlja ne može da ih kontroliše. To je zato što oni, po zakonu, mogu da proveravaju samo ordinacije koje su registrovane.

Mnogi su pronašli baš tu rupu u zakonu i registrovali svoje prostorije kao kozmetičke salone, nad kojima inspekcija nema nikakvu kontrolu.

Da li je rešenje u izmeni zakona, u brzoj reakciji policije ili u nečem drugom? Na ovaj problem mogli bi dodatno da reaguju lekari koji časno i pošteno obavljaju svoj posao, jer svaku estetsku intervenciju i operaciju morali bi rade stručna i školovana lica. U suprotnom, posledice su katastrofalne.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare