Ako ste se juče vozili javnim gradskim prevozom, sigurno ste naleteli na "Beogradske lične - Bele" odnosno pripadnike Službe javnog reda i komunalne milicije, koji su preuzeli ulogu nekadašnjih kontrolora. Verovatno su i vama tražili kartu za vožnju na uvid, kao i jednoj našoj sugrađanki Mariji koja se prvog dana kontrole novog sistema prevoza našla u "nebranom grožđu" zbog mesečne karte koju je mislila da ima. Njeno iskustvo treba svi da upamte, zato što Marija nije jedina kojoj poslodavac nije uplatio troškove prevoza za jun. Zapravo, nijednom zaposlenom u državnoj službi i instituciji nije uplaćena mesečna karta za tekući mesec. I neće ni biti barem još nekoliko dana.

Več od 17. maja, građani putem broja 9011, slanjem SMS poruke, mogu da kupe kartu za gradski prevoz.

Onima kojima poslodavac uplaćuje mesečnu kartu, „mirni“ su ceo mesec. Ali, juče su ipak neki „drhtali“. Ali od besa.

Redakciji Nova.rs obratila se naša sugrađanka Marija koja radi u jednoj Osnovnoj školi na Paliluli. Ona je opisala neprijatno iznenađenje koje je doživela baš juče kada je u autobus 35 kojim ide na posao, ušao komunalni milicajac i zatražio joj voznu kartu na proveru.

Pročitajte još:

„U tridesetpeticu je ušlo tri pripadnika Komunalne milicije. Bili su jako fini i prijatni, pozdravljali su putnike i zamolili ih da im daju SMS poruku na uvid. Kada su došli do mene, pokazala sam im svoju mesečnu kartu, međutim doživela sam vrlo neprijatno iznenađenje, zbog kog su me ‘Beli’ opomenuli“, priča naša sagovornica.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako dalje objašnjava, ona je bila ubeđena da joj je škola uplatila mesečnu kartu, međutim kada je pripadnik „Belih“ proverio na svom digitalnom uređaju, Marija nije imala plaćenu vožnju.

„Zamislite, ubeđivala sam čoveka da je sigurno greška u pitanju, da je škola uplatila, rekoh mu da je to nemoguće. Počela sam da histerišem, a on mi je rekao da je sve u redu, da samo uplatim jednu vožnju SMS i da nastavim dalje da se vozim. To sam i uradila jer me je bilo sramota, prvi dan kontrola karata, a ja s ešvercujem. Tako ispada“, ističe Marija.

Poruka o novom sistemu prevoza Foto: Privatna arhiva

Dok se vozila ka poslu, Marija je na viber grupi svojih kolega napisala šta joj se desilo i da l ije neko imao sličan problem, a onda joj je stigao odgovor.

„Niko u gradu u državnim službama nema uplaćen prevoz od danas. Rekla je da nam neće pisati kazne, samo da kažemo da radimo u školama, tj. državnim institucijama. Nama koji smo dobili predračune, ne mogu da uplaćuju refundaciju pojedinačno, mora da se sačeka dok sve škole ne dostave predračune i onda puštaju objedinjenu uplatu za sve škole sa teritorije Beograda“, pisalo je u jednoj poruci.

Marija, izgleda, nije bila jedna koja je mislila da ima uplaćenu mesečnu kartu, a zapravo je nije imala.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Korisnici Tvitera pisali su kako je bilo više ovakvih slučajeva, ali da je problem „kolektivni“, te da „Beogradski lični“ nisu nikog kaznili.

„Nisu me kaznili, a nisu ni psominjali kaznu, samo su zatraćili da uplatim jednu vožnju i to je to. Naravno da sam odmah postupila kako su i rekli, nisam želela da se brukam za 50 dinara. Sramota je što nas nisu obavetsili, a ni druge ljude koji dobijaju mesečnu kartu kao i mi koj ismo zaposleni u školama. Prosto da ne moramo da crvenimo“, ističe naša sagovornica.

Podsetimo, juče su „Beli“ zvanično preuzeli kontrolu karata u beogradskom gradskom prevozu. Njihova uloga kontrolora je, sudeći prema pravilniku koji je sačinjen za njihovo ponašanje prema putnicima, a u koji je Nova.rs imala uvid, više edukativna nego represivna.

„Treba da predočimo putnicima koji ne plaćaju kartu od 50 dinara da dolaze u situaciju da im se piše prekršajni nalog od 5.000 dinara. Ne tražimo uvid u sadržaj nečijeg telefona, već samo tražimo da nam se omogući uvid u voznu ispravu. To je definisano Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda i na to i te kako imamo pravo, a imamo prvao i da onome ko nas ometa u kontroli karata (na način da nam ne omogući uvid u voznu ispravu), izdamo prekršajni nalog u iznosu od 10.000 dinara. To znači da i putniku koji ima kartu, a odbija da je stavi na uvid, možemo pisati kaznu“, ističe se, između ostalog, u dokumentu.

BONUS VIDEO: Zbog haosa koji je Šapić napravio sa gradskim prevozom jedna slepa baka je sočno opsovala u živom programu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar