Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Još početkom trećeg milenijuma pre nove ere, ljudi u gradovima shvatili su značaj kanalizacije i iznalazili različite načine da to reše. Ipak, vek je 21, godina je 2022, a od kanalizacije kao civilizacijske tekovine ni traga u beogradskim naseljima Krnjača Kotež, Borča, Ovča, Ostružnica, Velika Moštanica, polovini teritorije naselja Sremčica, Rušanj, manji deo naselja Železnik, Pećani i Umka, kao i u manjim delovima opština Zemun, Surčin, Zvezdara, Voždovac, Rakovica i Barajevo, a bez kanalizacije su i pojedini stanovnici opština Vračar i Dedinje.

U jeku izborne kampanje, nada tinja među stanovnicima leve obale Dunava, a nakon što su radove na izgradnji sekundarne kanalizacione mreže, otvorili zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić i ministar Tomislav Momirović.

Da je kanalizacija gorući problem Beograđana pokazuje i primer iz 2019. godine, kada su se stanovnici Koteža, Borče i Ovče danima oporavljaii od poplava izazvanim obilnim kišama koje su padale tih dana.

PROČITAJTE JOŠ

Nikola Jovanović. ispred Centra za lokalanu samoupravu u izjavi za portal Nova.rs navodi da trećina Beograđana nema priključak za kanalizacionu mrežu.
„Pored prigradskih opština, Zemuna i Palilule, ovaj problem obuhvata čak i delove Zelenog venca, Dedinja i Senjaka“, navodi Jovanović koji dodaje da čak i delovi grada koji su pokriveni kanalizacionom mrežom neamaju postrojenja za prečišćavanje fekalnih voda, pa se one izlivaju u Savu i Dunav i to na delovima gde su obale gusto naseljene.
„Smatram da dovršetak kanalizacione mreže i izgradnja pet postrojenja za preradu otpadnih voda u Beogradu, moraju biti jedan od 3 prioriteta nove gradske vlasti, a Centar za lokalnu samoupravu ima spremne projekte kako to da izvede, u saradnji sa Čedom Maksimovićem“, napominje Jovanović.

Naš sagovornik ističe da je Beograd jedina prestonica na Dunavu koja nema sistem za prečišćavanje voda, što nas čini manje atraktivnim na mnogim poljima.

BONUS VIDEO: Početak radova na izgradnji kanalizacije u Borči

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare