Produžava se spisak gradova u kojima je zbog koronavirusa proglašena vanredna situacija, trenutno ih je oko 20. Republički, ali i lokalni krizni štabovi iz dana u dan razmatraju nove mere za suszbijanje zaraze, ali gotovo da nema grada ili opštine koja ne beleži porats broja zaraženih.

Prema raspoloživim podacima, vanredno stanje proglasile su lokalne samouprave u Rumi, Irigu, Malom Zvorniku, Bogatiću, Paraćinu, Ljuboviji, Krupnju, Šapcu, Negotinu, Kragujevcu, Rekovcu, Trsteniku, Aleksandrovcu, Novom Pazaru, Valjevu, Boru, Prokuplju, Beogradu, Dimitrovgradu i Kladovu.

Novi Pazar
Lekari iz Bosne stigli u Novi Pazar
Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

U Novom Pazaru su na lečenju 32 pacijenta, a od tog je  27 pacijenata na infektivnom odeljenju Opšte Bolnice, dok je pet bolesnika smešteno u privremenoj kovid bolnici Novopazarska Banja. U Opštoj Bolnici Novi Pazar juče su primljena četiri nova pacijenta – troje iz iz Raške a jedan primlieni pacijent je iz Novog Pazara.

Tokom jučerašnjeg dana, u kovid ambulanti 1 Opšte Bolnice Novi Pazar, urađeno je ukupno 73 pregleda – a od toga je bilo 42 prva pregleda i 31 kontrolni. U kovid ambulanti urađeno je ukupno 35 labaratorijskih analiza, 26 brzih testova i 37 PCR testa.

Kragujevac: Mesecima u vanrednom stanju
Foto: Predrag Popović / Nova.rs

 

U Kragujevcu je vanredna situacija na snazi skoro pet meseci, a broj novozaraženih u poslednje dve nedelje je gotovo uvek trocifren. Samo u ovoj nedelji od 9. do 13. novembra u lnstitutu za javno zdravlje koronavirus je potvrđen kod 466 Kragujevčana, od kojih je 98 registrovano u petak.

U kragujevačkom Instituitu ističu da je na suzbijanju virusa najbitnije pravovremeno otkrivanje i izolovanje kontataka, na čemu intenzivno rade, pa su u ovom trenutku mere kućne izolacije izrečene za oko 2.500 građana Kragujevca.

Pročitajte još:

Korona mapa: Beograd kritično, dva nova žarišta u Vojvodini

Centralni grad Šumadije od početka oktobra je jedno od najvećih žarišta u Srbiji, a gradski krizni štab pojačanim inspekcijskim nadzorom pokušava da širenje virusa stavi pod kontrolu.

Svakodnevno se kontroliše poštovanje mera u velikim trgovinskim lancima, ugostiteljskim objektima, radnim organizacijama, pijacama, autobuskom i taksi prevozu, izjavila je za Nova.rs Gordana Damnjanović gradska većnica za zdravstvo i koordinatorka za inspekcijski nadzor.

Ona je istakla da se svakodnevno obavi preko sto inspekcijskih kontrola, a da su samo u petak 13. novembra, inspektori preko dana obavili 157 nadzora u javnim objektima, a u večernjim satima 52 inspekcijka pregleda ugostiteljskih objekata. Napominje da se mere ‘’uglavnom poštuju’’, ali i da je inspekcija zatekla goste u dva lokala koji su prekoračili radno vreme, te da će protiv njih biti podnete prekršajne prijave.

U Kragujevcu je koronavirus potvrđen u radnim organizacijama, školama, fakultetima, zdravstvenim ustanovama, ali je prema rečima gradske većnice Gordane Damnjanović „situacija pod kontrolom“.

„Nemamo klastere žarišta u organizacijama i institucijama, već je reč o horizontalnom širenju virusa u okviru porodica. Svi kontakti su odmah izolovani, tako da se virus nije proširo po kolektivima“, pojasnila je Damnjanović.

Ona je navela da je u Gradskoj upravi Kragujevca inficirano 13 zaposlenih, dodajući da je virus potvrđen i medju zdravstvenim radnicima, sporadično u gradskim firmama, kao i kod 19 učenika kragujevačkih škola, ali da nigde nije proglašeno mikrožarište.

Damnjanović je podsetila da je u Gerontološkom centru gde se u oktobru pojavila korona medju korisnicima i zaposlenima, epidemiološka situacija sada stabilna i da u toj ustanovi više nema pozitivnih ni zaraženih.

U Kragujevcu je u zgradi Šumadija sajma oformljena i privremena kovid bolnica sa 150 kreveta za lečenje inficiranih sa lakšom kliničkom slikom. Prema pisanju medija, ove nedelje u bolnicu su primljeni i privi oboleli, a reč je o dva pacijenta koji su u privremenu bolnicu prebačeni sa Infektivne klinike.

Rekovac: Vanredna, ali stabilna situacija
Foto:EPA-EFE/Julien de Rosa

Zbog povećanog broja novoinficiranih građana, opština Rekovac uvela je vanrednu situaciju 26. oktobra, ali je u toj pomoravskoj varošici, epidemiološka slika trenutno stabilna, potvrdio je za Nova.rs dr Aleksandar Đorđević, predsednik Opštine i komandant Kriznog štaba.

On je istakao da su u „trećem talasu“ u Rekovcu registrovane 63 pozitivne osobe, ali da je poslednjih dana stanje stabilizovano, te da se broj novozaraženih kreće „jedan do dva slučaja dnevno“.

U opštini je, prema njegovim rečima, tokom vanredne situacije ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata do 21 sat, a inspekcije kontrolišu i primenu ostalih protivepidemijskih mera.

„Sada je stanje stabilno, nemamo zaraženih u institucijama, svi objekti i ustanove koje imamo na teritoriji opštine rade“, naglasio je Đorđević, dodajući da su zaposleni iz vrtića i Doma zdravlja, koji su bili pozitivni, na vreme izolovani , te da nije došlo do širenja virusa u tim kolektivima.
On je zaključio da će i pored stabilnije epidemiološke slike, iz preventivnih razloga i dalje ostati na snazi vanredna situacija.

Širom Srbije… 

Na Infektivnom odeljenju zaječarske bolnice u Šapcu smešteno je 27 pacijenta, a od početka nedelje u kovid sistemu je i Grudno odeljenje gde je danas 10 pacijenta.

Po naredbi Štaba za vanredne situacije, nadležne službe izvršile su aerosolnu dezinfekciju najprometnijih ulica, tržnih centara i površina ispred većih marketa.

U Boru i Negotinu proglašena je vanredna situacija. U kovid sistemu je i Interno odeljenje bolnice u Boru.

Prvi pacijenti u kovid bolnici u Sokobanji

U kovid sistemu od juče je i bolnica za plućne bolesti u Sokobanji. Primljeni su i prvi pacijenti.

Vesna Milanović, direktorka bolnice kaže da ta ustanova ima ukupno 160 bolničkih postelja.

Prema njenim rečima, tu će se zbrinjavati pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a oni kojima bude potreban respirator biće prebačeni u Klinički centar u Nišu.

Doktorka Milanović je navela da će se o zdravlju pacijenata u ovoj ustanovi brinuti 16 lekra, ukupno 40 medicinskih radnika.

Velike su  gužve i u kovid ambulantama u Topličkom okrugu. U Domu zdravlja u Prokuplju juče je pregledano 137 pacijenta sa respiratrnim infekcijama, povišenom temperaturom i sumnjom na kovid 19.

Deset pacijenta je upućeno u prokupačku bolnicu, u kojoj je trenutno hospitalizovano 29.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare