Blokirane ulice u Beogradu Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Skup pijačnih prodavaca, koji će protestovati nezadovoljni zbog uvođenja elektronske fiskalizacije na pijace, održaće se danas u 9 časova, a nezadovoljni prodavci će se zatim uputiti u protestnu šetnju, usput blokirajući centralne gradske ulice.

Kako su organizatori protesta rekli za portal Nova.rs, protestna šetnja počeće u 9 časova kod Tržnog centra Ušće, odakle će se preko Brankovog mosta pijačni prodavci uputiti prema Zelenom vencu i Terazijskom tunelu, a zatim do Makednoske ulice i zgrade RTS-a, gde će se zadržati da iskažu svoj zbog medijske nezastupljenosti. Odatle će se nezadovoljni prodavci uputiti prema zgradi Predsedništva, a onda do Nemanjine ulice i konačno – do Slavije, gde će ostati do ispunjenja svojih zahteva.

Na protestu se očekuje nekoliko hiljada pijačnih prodavaca iz cele Srbije.

Podsetimo, u skladu sa novim Zakonom o fiskalizaciji, koji je stupio na snagu 1. januara 2022. godine, prodavci na pijacama moraće da imaju fiskalne kase. Prelazni rok je od 1. novembra do 30. aprila, što znači da će počev od 1. maja 2022. godine svi morati da izdaju fiskalne račune.

Apsolutna većina pijačnih prodavaca protivi se fiskalizaciji, zbog čega je organizovan niz protesta i zbog čega je predata urgencija Predsedništvu da se ovaj problem reši. Iz Predsedništva su zahteve pijačnih prodavaca prosledili Ministarstvu finansija, međutim, ovaj problem i dalje nije rešen.

Pijačni prodavci najavili su još jedan protest za petak, 15. april. Ukoliko se do tada ne reše njihovi zahtevi, kako su rekli, radikalizovaće proteste i blokirati saobraćajnice širom zemlje.

BONUS VIDEO: Protest pijačnih radnika ispred Predsedništva Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare