Foto:Screenshot/jukanovt.github.io/EPA-EFE/NEIL HALL

Ukoliko niste sigurni koja poznata i značajna ličnost potiče iz vašeg rodnog mesta, to možete proveriti na interaktivnoj mapi koju je osmislio istraživač Mapboxa i geograf Topi Tjukanov.

Ličnosti su raspoređene po oblastima kojima su se bavile, a na mapi su raspoređene po mestima odakle potiču.

Tako su u oblasti kulture ovu mapu krase Stevan Sremac, poreklom iz Sente, Đura Jakšić iz Srpske Crnje, Vrščanin Sterija i Vasko Popa iz banatskog sela Grebenac. Tu su i Jovan Jovanović Zmaj, Radoje Domanović, Dobrica Ćosić, Desanka Maksimović.

Na mapi su se našli i savremeni umetnici poput Marine Abramović i Jasne Đuričić.

Ipak, tu su i bizarni detalji koji „bodu oči“ – Ceca i Darko Lazić označeni su kao istaknuti stvaraoci u oblasti kulture.

U oblasti nauke i otkrića, kao značajni ljudi rođeni na teritoriji Srbije, onakvoj kakva je danas, označeni su Mileva Marić, rodom iz Titela, profesor na Pravnom fakultetu Kosta Čavoški, inače rođen u Banatskom novom selu, a tu su i Laza Lazarević, Vuk Karadžić.

Lingvista Nikita Tolstoj rođen je u Vršcu, dok je Mileva Prvanović, matematičarka i akademik, rođena u mestu Žlne u opštini Knjaževac.

U oblasti liderstva, istaknuti Srbi, prema ovoj mapi, su Petar Prvi Karađorđević, Karađorđe Petrović, Miloš Obrenović, Draža Mihailović i drugi.

U oblasti sporta, prvo ime koje ćete ugledati na mapi jeste Novak Đoković. Pored njega, tu su i Miloš Teodosić iz Valjeva, fudbaler iz Bačke Topole Dušan Tadić, Nikola Jokić, teniserka Monika Seleš, inače iz Novog Sada. Na mapi su mesto zauzeli i poznati fudbaler Nemanja Vidić, rodom iz Užica, košarkaški trener iz Novog Miloševa, Ranko Žeravica i mnogi drugi.

Klikom na OVAJ LINK možete pogledati sve istaknute ličnosti koje dolaze iz Srbije, ali i iz drugih zemalja sveta.

BONUS VIDEO Svečano otvoreno Sterijino pozorje u Novom Sadu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare