Foto:Printscreen/hiljade.kamera.rs

Građani su preko portala hiljade.kamera.rs locirali 1.001 pametnu kameru u Beogradu postavljenu u sklopu projekta koji Ministarstvo unutrašnjih poslova realizuje zajedno sa kineskom kompanijom Huavej.  

Prema mapi koja se redovno ažurira najviše je pametnih kamera u centralnim gradskim ulicama, mada je postavljenje biometrijskog nadzora počelo u skoro svim beogradskim naseljima.

Kamerama su, maltene u potpunosti, prekrivene ulice Kneza Miloša i Takovska, Terazije i Kralja Milana, Nemanjina i Beogradska ulica, kao i veliki broj poprečnih ulica koje izlaze na ove ključne saobraćajnice u samom centru grada. Ovim nadzorom je u potpunosti kroz centar grada prekriven i Bulevar kralja Aleksandra.

Nadzor je dosta gusto postavljen i na Vračaru, kao i na Paliluli. Kada je u pitanju Novi Beograd, najviše kamera je registrovano na potezu od Poslovnog centra Ušće do Palate Srbije, kao i oko hotela “Hajat” i Sava centra, mada su registrovane i kroz Bulevar Zorana Đinđića i na autoputu…

Građani Beograda preko sajta hiljade.kamera.rs locirali su 1001 pametnu kameru, dok je Ministarstvo unutašnjih poslova prijavilo 223 lokacije gde se nalaze pametne kamere.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Grupa pojedinaca i organizacija okupljena oko portala hiljade.kamera.rs pokrenula je onlajn peticiju kojom se od nadležnih traži da zabrane upotrebu tehnologije za biometrijski nadzor koji ugrožava prava i slobode građana u javnom prostoru.

„Tehnologija za prepoznavanje lica i predmeta počiva na pretpostavci da smo svi mi mogući kriminalci: snimaju se naša kretanja i susreti, analiziraju se naši postupci, predviđa se naše ponašanje. Potpuni gubitak anonimnosti predstavlja svojevrsno lišavanje slobode – svest da smo pod nadzorom drastično menja naše odluke“, ističe se na ovom portalu.

Grafika: Hiljadekamera.rs

Iz Share fondacije više puta su upozorili da se kamere za sistem pametnog nadzora na ulice Beograda postavljaju bez učešća javnosti, bez razgovora o posledicama i mimo načela propisanih zakonima i Ustavom.

MUP nikada nije precizno odgovorio na upit ove fondacije, kao i niza drugih nevladinih organizacija  o tome kako funkcioniše ovaj sistem niti je saopštio detalje dokle se stiglo u njegovom postavljanju.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Mi nemamo mehanizme da proverimo šta je istina. Činjenica je da kamere postoje na ulicama, da one snimaju, a sad gde idu ti podaci, gde se čuvaju, ko sve ima pristup njima, to nikada nismo dobili jasne odgovore. Više smo o tom sistemu saznali analizirajući opremu koju ima, nego što nam je MUP saopštio“ upozorio je Đorđe Krivokapić iz Share fondacije.

Reč je o inteligentnom video nadzoru koji daje automatske informacije o snimljenoj osobi.

MUP, kako su upozorili stručnjaci za bezbednost i zaštitu podataka,  ima digitalne fotografije svih građana ove zemlje i to ne samo punoletnih, jer se i nekim maloletnim osobama izdaju lična dokumenta, tako da bi vlast mogla u svakom trenutku da prati svakog građanina ove zemlje.

Nejasno je koliko je tih kamera, pošto je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najpre najavio kako će sa 1.000 aparata postavljenih na 800 lokacija pokriti Beograd, da bi u kasnijim izjavama broj planiranih kamera bio povećan na dve hiljade.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti više puta je upozorio da procena MUP-a o uticaju takvog nadzora na zaštitu podataka o ličnosti ne sadrži sve neophodne elemente, kao i da ne postoji pravni osnov za uvođenje takvog nadzora.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare