Savo Manojlović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Pokret Kreni-Promeni predaće danas zahtev da Javni servis Srbije, kako navode, u skladu sa zakonom omogući građanima Srbije nepristrasno informisanje o iskopavanju litijuma na teritoriji Republike Srbije.

„Ovo nije zahtev grupe koja želi da se čuju samo njeni stavovi. Ovde dolazimo ispred 38.000 građana koji su potpisali narodnu inicijativu i prema Ustavu, to je zvaničan predlog zakona. U javnom interesu je da se raspravlja o ovoj temi, o Zakonu za zabranu iskopavanja bora i litijuma“, rekao je za N1 direktor Kreni-Promeni Savo Manojlović.

Od dodaje da „RTS čak i kada ćuti, krši taj zakon, ali pogotovo Ustav“.

„Ne možete da u istom danu, u sredu imate lobiranje za ovaj projekat od strane ministarke Đedović Handanović i predsednika Aleksandra Vučića. Sinhronizovano, u dva prajm tajma, u 18h i 20h oni promovišu iskopavanje litijuma“, podsetio je Manojlović.

Podseća da je zvanična odluka prethodne vlade je da nema iskopavanja litijuma.

„Mi ovde dolazimo kao pravno ovlašćena lica, kao predlagači zakona. Dubravka Đedović i Vučić ako pričaju o iskopavanju litiuma, to mogu da rade kao privatna lica i lobisti Rio Tinta. A time što im dopušta, RTS krši zakon“, kazao je Manojlović.

Upitan šta se desilo sa narodnom inicijativom koja je odmah trebalo da bude na skupštinskoj raspravi, Manojlović odgovara da je prošlo skoro dve godine.

Pročitajte još

„Ona je predata u maju 2022. godine. Probijen je ustavni rok i time je izvršen državni udar, jer jedan državni organ je sprečio drugo ovlašćeno telo sa javno-ravnim ovlašćenjem. Parlament je morao da zakaže raspravu, a oni su to odbili i to je neka vrsta državnog udara. Nije tajna da su ti potpisi sakriveni iz Narodne skupštine u RIK, koji je krao građanima glasove na izborima, a pre toga im je ukrao potpise. Očekivati od ovakvog RIK-a da brani državne interese je kao da kozi date da čuva kupus“, kazao je Manojlović.

Što se RTS-a tiče, već je bila „tenzična situaciju kada je RTS prenosio samo reklame Rio Tinta“.

„Ne znam da li je to plaćena reklama kada lobisti Rio Tinta Dubravka Đedović i Aleksandar Vučić gostuju na RTS-u, ali očekujemo da se čuje i druga strana, ona koja podržava javni interes i interes naroda Republike Srbije. Podsećam da je ovu inicijativu podržalo i 60 stručnjaka, naučnika i profesora, akademika. Očekujemo da tu vidimo jednu vrstu javne rasprave“, rekao je Manojlović.

Građani kada sakupe 38.000 potpisa moraju imati pravo da se čuje njihov glas povodom neke teme, dodao je.

„RTS je prethodnom emisijom učestvovao u pozivu predsednika Srbije na državni udar i na okupaciju. On je izjavio da poziva nemačku stranku Zelenih, političku stranku iz druge države, da utvrdi da li litijum treba da se kopa u Srbiji, a ne kopa se u Nemačkoj gde ga ima mnogo više. On kao predsednik države suspenduje Zakon i poziva na okupaciju zemlje“, kazao je Manojlović.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar