Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 1.695 pozitivnih na korona virus, a preminula je 31 osoba. Testirano je 8.956 građana, a na respiratorima se nalaze 202 pacijenta.

U Srbiji je tokom jučerašnjeg dana evidentirano još 2.068 pozitivnih na korona virus, a preminule su 32 osobe.

Juče je testirano 11.555 građana, a na respiratorima se nalazi 209 pacijenata.

*******

Član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da nije zadovoljan disciplinom građana. On podseća da je obavezno nošenje maski u baštama ugostiteljskih objekata – osim u situacijama kada se pije piće i konzumira hrana.

„Moramo da shvatimo da smo ekstremno nedisciplinovani. Prešao sam u subotu 50 kilometara Beogradom. Uočio sam da se apsolutno ni na jednom mestu ne poštuju mere – 100 odsto se ne poštuju mere u kafićima, baštama. Obavezno je nošenje maski u baštama, osim u situacijama kada se pije piće i konzumira hrana. Ne interesuje me da li neko misli da li to treba da se sankcioniše, ali ne može da se očekuje da kasnije nema posledica“, upozorava Kon.

******

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Djerlek izjavio je danas da su brojevi koji ukazuju na pad broja infekcija korona virusom ohrabrujući, ali i obavezujući i ocenio da su epidemijske mere i masovna imunizacija i dalje neophodni. On je rekao da je broj vakcinisanih i dalje nizak u Tutinu (6,9 odsto) i Novom Pazaru (12,5 odsto), zatim Lajkovcu, Ljigu i Mionici, i da je u tim mestima i dalje potrebno razgovarati s ljudima, jer su „puni dezinformacija“.

On je za RTS rekao da građani i dalje treba da se pridržavaju mera koje će verovatno ostati iste, i poručio da je oprez neophodan još dva-tri meseca, uz vakcinaciju, koju država promoviše u nekoliko modela.

****

I iskusni epidemiolog Zoran Radovanović se slaže sa time da nam je potrebno više discipline i da smo se opustili. To bi moglo da ima i svoje posledice.

„Neće doći do eksplozije broja zaraženih, ali će opadanje obolevanja ići sporije nego šo bi išlo. Nishodni trag biče manje strm nego što bismom voleli“, smatra Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar