Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je, tokom jednog od brojnih obraćanja u poslednje vreme, i o lečenju dece SMS porukama. Vučić je, zapravo, pokušao da objasni kako se za decu leptire, koja imaju teško oboljenje kože, i njihovo lečenje novac ne prikuplja na taj način, već da je to obezbedila država. Vučić je ovim govorom razbesneo roditelje, a poražavajući odgovor sada mu je stigao od mame jednog Vukana, za čije se lečenje skupljaju sredstva, upravo putem SMS poruka.

Marija Anđela Vidojević majka je malog Vukana, dečaka koji ima četiri godine, a za čije se lečenje već tri godine prikuplja novac.

Marija i Vukan Vidojević Foto: Privatna arhiva

Vukanu je, naime, sa svega devet meseci života ustanovljena dijagnoza genetskog poremećaja, nebalansiranog hromozomskog rearanžmana – sindroma distalne trizomije 10q. Vukan je jedan u šest miliona i prvo dete sa ovom dijagnozom u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

Vukan se leči od rođenja. On redovno ide na fizikalne terapije. Sa 13 meseci prvi put je seo, sa 19 propuzao, i to nakon terapije matičnim ćelijama.

Međutim, novca uvek treba – za preglede, terapije, opremu, analize, banjsko lečenje… Za Vukana je dosad prikupljeno više od 1,7 miliona evra, ali kako je terapija skupa, potrebno je još novca.

Vučić razbesneo roditelje

Vukanova mama Marija Anđela Vidojević jedna je od mnogih roditelja koju je razbesnela Vučićeva izjava.

Marija Vidojevic i njen sin Vukan Foto:Privatna arhiva

Ona se tim povodom prvo oglasila na društvenoj mreži Instagram, gde se izvinila građanima umesto Vučića.

“Hvala što zahvaljujući Vama moje dete hoda”, napisala je ona.

Ona sada u razgovoru za “Novu” kaže da nije u redu da predsednik države toliko zanemaruje ljude koji su pomogli, ne samo njenom, već i svoj drugoj deci.

“Ne može on da potcenjuje i zanemaruje ljude koji odvajaju od svoje bede i sirotinje kako bi pomogli našoj deci. Ja nemam problem s tim što ne može da pomogne mom detetu, pa ne može svakome da se pomogne. Problem je što će on ovako da odvrati ljude od dalje pomoći za mnogu decu”, priča Vidojević.

Ona naglašava da je za njenog sina Vukana prikupljeno mnogo novca, ali preko humanitarne fondacije – doprinos države daleko je manji. Kako kaže, Vukan od socijalnog osiguranja dobija tuđu negu, a nedavno su dobili mogućnost korišćenja vaučera za rehabilitaciju od 20.000 i za apoteku od 25.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

“Ali takođe, ja znam da nisu svi roditelji dece koja boluju od retkih bolesti dobila ovaj novac. Sigurno polovina njih nije”, dodaje Vidojević.

Marija Vidojevic i njen sin Vukan Foto:Privatna arhiva

Ne može da podigne kredit, a živi od 33.000 dinara

Naša sagovornica je, inače, još od trudnoće na bolovanju. Prvo je, zbog rizične trudnoće, odmah otvorila bolovanje, a nakon porođaja je bila na porodiljskom odsustvu koje je trajalo godinu dana. Nakon toga, ona je morala da otvori bolovanje za posebnu negu deteta, kako bi mogla da nastavi da brine o Vukanu.

Vukan Vidojević Foto: Privatna arhiva

“Ja svih tih godina primam manje od minimalca, 33.000 dinara. Za Vukanove terapije svakog meseca treba 150.000 dinara – bez goriva, bez da pojedemo nešto, makar to bio sendvič koji sam napravila kod kuće. Priča se o nekoj refundaciji, ali mi roditelji nemamo nikakve zvanične informacije, sve to pričamo među sobom”, priča nam ova mama.

Želja joj je bila i da podigne kredit, kako ne bi zavisila od donacija drugih, humanih ljudi.

“Želela sam da ja obezbedim svom detetu lečenje, da ne moraju drugi da daju za njega. Međutim, meni nijedna banka neće da odobri kredit, svi kažu da sam u tolikom minusu da dinar neće da mi daju. Dakle vi ako negujete detete, ne možete da namirite neki veći trošak, ne možete da kupite stan, ne možete ništa”, kaže za kraj naša sagovornica.

Marija i Vukan Vidojević Foto: Privatna arhiva

Inače, deca sa sindromom koji ima mali Vukan kasno prohodaju ili ne prohodaju uopšte, a ista je stvar sa govorom. Često, takođe, imaju i brojne druge probleme, poput otežanog gutanja, varenja hrane, disanja. Prate ih i problemi sa sluhom i vidom, česte su respiratorne infekcije, epileptični napadi, imaju blagi do teški intelektualni invaliditet, abnormalnosti srca, bubrega i skeleta…

Šta je tačno rekao Vučić?

Dok je govorio o lečenju dece leptira, Vučić je rekao nešto što je uvreda za sve koji su ikada učestvovali u bilo kakvoj vrsti akcije sakupljanja novca za lečenje dece, a koje su u našoj zemlji česte.

“Toliko smo novca uložili da me je sramota stvarno da na to odgovaram. Reći ću vam, to lečenje košta 600.000 evra, reč je opekotinama. I to će biti dostupno najkasnije od 13. ili 14. avgusta ovde u Beogradu. To košta 600.000 evra za jedno dete, a ima dece za koju smo izdvojili i dva miliona evra. I sve je to država Srbija uvek uradila, sve to što pričate kako se skuplja okolo i naokolo, uglavnom niko ništa nije skupio”, rekao je on.

BONUS VIDEO Humanitarna akcija i turnir u Vrbasu za lečenje sugrađanina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare