Vukan Vidojević Foto: Privatna arhiva

Kada je turska klinika odbila da leči malog Vukana, uz obrazloženje da terapija matičnim ćelijama ne može da izleči retki genetski sindrom, njegova majka Marija lekarima je rekla da ne traži da njen sin bude vojnik ili pilot. "Pomozite nam da preživi", zavapila je. Primili su ga na lečenje, a posle prve terapije, napredak je bio neverovatan.

Vukan Vidojević ima godinu i po dana, a u Srbiji je prvi i jedini rođen sa retkim genetskim poremećajem koji se javlja jednom u šest miliona. Reč o sindromu distalne trizomije 10q. Deci sa ovim sindromom može da se desi da nikada ne prohodaju i da ne progovore. Prate ih česte respiratorne infekcije, problemi sa varenjem i bubrezima, blagi do teški intelektualni invaliditeti, abnormalnost srca i skeleta, nizak rast.

Ove teške prognoze nisu obeshrabrile njegove roditelje Mariju (30) i Nemanju (36). Lekari su ih pripremali da će im sin biti nepokretan, da će celog života morati da ga hrane preko sonde i da će „živeti kao biljka“.

Porodica Vidojević Foto: Privatna arhiva

Sve se promenilo kada je primio prvu dozu matičnih ćelija. Napredak je odmah bio vidljiv, usledio je period bez infekcija, a mesec i po dana posle terapije prvi put je samostalno seo.

„Ni lekari nisu mogli da poveruju. Zbog tog napretka prihvatili su da ga leče i dalje“, objašnjava Marija.

Klinika u Turskoj odobrila je 10 terapija, jer je to maksimum koji mogu da pruže matične ćelije. Do sada je prošao kroz četiri tretmana.

„Za osam meseci, koliko je prošlo od prvog tretmana, nijednom se nije prehladio, njegovi mišići su sve jači, pa je počeo i da puzi. Mnogo nam znači da očvrsne do treće godine“, priča Marija. Svesna je da genetski poremećaj ne može da se promeni, ali je ohrabrena rezultatima.

Vukan Vidojević Foto: Privatna arhiva

„Vukan je stvarno rođen da pomeri svet. Pokazao nam je kakvi su ljudi. Mnoga naša prijateljstva su bila na ispitu i nisu prošla. Ali, sa druge strane, stvorili smo nova prijateljstva i upoznali divne ljude koji su nas očarali dobrotom i pomogli nam iako nas nisu znali- iskrena je Marija.

Neophodno još 8.000 evra

Za tretmane u Turskoj i mnogobrojne terapije u Srbiji potrebno je 135.000 evra. Deo prikupljenih sredstava do sada su iskoristili, jer svaki odlazak u Tursku košta 25.000 evra. Da bi mogli da otputuju na zakazani termin u januaru, neophodno je da na računu imaju još 8.000 evra do polaska.Vukanovo lečenje možete pomoći slanjem SMS 990 na 3030.

Vukan Vidojević Foto: Fondacija Budi human

Bonus video: Potresan apel Vanjine mame za pomoć

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar