UKC Niš Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Deca kojima je potrebno operativno zbrinjavanje, a ne radi se o urgentnim stanjima, moraće da sačekaju na lečenje na Dečjoj hirurškoj klinici u Nišu do daljnjeg, zbog oštećenja jedinog hirurškog stola.

Jedan od mališana kojem je iz ovog razloga otkazana operacija na koju je čekao više od pola godine, je jedanaestogodišnji sin Milice Mandić, koja je odlučila da posredstvom medija skrene pažnju na ovaj problem.

„Moj sinčić ima ozbiljan urološki problem zbog koga otežano mokri i trpi bolove a koji se može rešiti jedino hirurškom intervencijom. Nestrpljivo smo čekali da se smiri situacija sa korona virusom svesni da se radi o vanrednim okolnostima, jedva smo čekali da se niški UKC vrati u redovan režim rada kako bismo zakazali operaciju. Od januara smo pokušavali da to učinimo telefonom, međutim, dobijali smo obaveštenja da se informišemo preko medija o situaciji sa korona virusom i da čekamo da se stanje stabilizuje. U aprilu smo otišli kod doktorke na Dečju hiruršku kliniku, otvorena mu je istorija bolesti ali nam je rečeno da su svi termini popunjeni i da ćemo morati da sačekamo. Najvažnije nam je bilo da to rešimo, pomirili smo se i sa čekanjem i brojali dane do 15. juna kada je moj sinčić trebalo da dođe na red“, priča Milica.

Međutim, kako kaže, juče, samo dan pred zakazanu operaciju, telefonom je obaveštena da ne dolazi u bolnicu.

„Trebalo je da oko 16 sati odem kod anesteziologa, da pogleda analize te da dete bude primljeno u bolnicu da bi danas bio operisan. Neposredno pre polaska telefonirala mi je medicinska sestra koja je zadužena za prijem pacijenata i obavestila me da se operacije otkazuje jer je polomljen hirurški sto. Odmah sam kontaktirala doktoricu koja je trebala da operiše mog sina, ona mi je potvrdila da su ostali bez stola a iz razgovora sa njom shvatila sam da se ne zna kada će dobiti drugi. Interesovala sam se da li se može nabaviti neki rezervni sto, ukazivala da je dete doživelo traumu, da nije išlo u školu da bi se pripremilo, da smo jedva zakazali operaciju, molila da se ubrza taj proces ali je sve bilo uzalud“, priča zabrinuta Nišlijka.

Ukazuje da njen sinčić nije jedini koji se našao u problemu zbog situacije sa opremom u ovoj ustnaovi.

„Zakazivali su i po četiri intervencije dnevno da bi smanjili listu čekanja ali su lekari sada onemogućeni da rade svoj posao. Mnogo sam zabrinuta, jedva smo uspeli da se izborimo za termin za operaciju a sada je neizvesno kada ćemo opet doći na red. Moj sin ima ozbiljan zdravstveni problem, stvaraju mu se bakterije u mokraćnim kanalima, ima bolove, pokušavali smo da mu pomognemo, ni mi nismo želeli operaciju, ali je neizbežna. Rečeno mu je da taj kanal može sasvim da se zatvori, on već sada otežano mokri, ako se to desi ko zna kakve posledice mogu da nastupe“, žali se zabrinuta majka. Dodaje da su pripreme za operaciju već bile traumatične za mališana te da joj strašno teško pada što će kroz to morati ponovo da prođe.

„Kako da mu objasnim da će morati opet da se ‘bocka’, da ponovo prolazi sve jer su nam svi rezultati propali. Ali ono što me mnogo više od toga brine je neizvesnost s obzirom na to da nismo dobili nikakvu informaciju o mogućem novom terminu operacije“, zaključuje Milica.

Kako nezvanično saznajemo u niškom UKC, sto koji služi za takozvane „hladne“ intervencije na Dečjoj hirurškoj klinici je zaista oštećen ali se radi na nabavci novog.

Univerzitetski klinički centar u Nišu danas se zvanično oglasio povodom ovog problema.

„Nakon hitnog sastanka koji je direktor UKC Niš prof dr Zoran Perišić upravo završio u Ministarstvu zdravlja, potvrđeno je da će najsavremeniji hirurški sto za potrebe Klinike za dečiju hirurgiju i ortopediju stići u UKC Niš u petak 17. juna. Sto i sva prateća oprrema biće instalirani odmah te će se sve hirurške intervencijenastaviti nesmetano po postojećem rasporedu hitnosti“, navela je ova zdravstvena ustanova u svom saopštenju.

BONUS VIDEO Čekanje na operaciju meri se i u godinama – gosti Rade Panić i Savo Pilipović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram