Foto:Vesna Lalić

Ministar finansija Siniša Mali danas je rekao da će u drugoj polovini januara iduće godine biti ;ozvaničena saradnja francuskih i kineskih kompanija u sprovodjenju projekta izgradnje beogradskog metroa.

On je na prvom sastanku Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog metroa rekao da će biti potpisan Sporazum o razumevanju izmedju Vlade Srbije, Grada Beograda, kineskih i francuskih kompanija koje će učestvovati u tom projektu.

Na sastanku su razmatrane neophodne zakonske i tehničke aktivnosti, kako bi sve bilo spremno da radovi na Makiškom polju počnu krajem 2021. godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je rekao da je sprovodjenje projekta izgradnje beogradskog metroa apsolutni prioritet i dodao da je neophodno da svi članovi radne grupe, kao i uključene institucije, budu u potpunosti posvećene ovom poslu.

Istakao je da je sada „prilika da se sprovede istorijski važna stvar za grad Beograd, upravo kao što je uradjeno i sa projektom Beograd na vodi“.

Najavio je da će posle potpisivanja Sporazuma o razumevanju izmedju učesnika u izgradnji beogradskog metroa srpska delegacija posetiti francusku kompaniju Alstom, gde će joj biti predstavljena rešenja za dizajn vagona.

Prema postojećim dogovorima, francuska strana će biti zadužena za elektromehaniku, a kineska strana će se baviti gradjevinskim poslovima u izgradnji metroa.

PROČITAJTE JOŠ:

Srpki ministar finansija je pre nekoliko nedelja sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom ;potpisao Sporazum o saradnji u oblasti sprovodjenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare