Male šanse da se Srbija nađe na novoj „zelenoj“ listi EU

Društvo 15. sep. 202015:39
Podeli:
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Zemlje članice trebalo bi sutra da donesu odluku o mogućem vraćanju Srbije na listu zemlja na koje se ne primenjuju restrikcije na ulazak u EU. Iako su pitanje otvaranja granica za Srbiju pokrenule neke zemlje članice, opšta ocena je da se epidemiološka situacija još nije dovoljno stabilizovala, saznaje Tanjug u Briselu.

O pitanju povratka Srbije na listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije putovanja u EU razgovaralo se poslednjih dana na radnim telima Saveta EU.

U diplomatskim izvorima za Tanjug navode da su neke od zemlja članica podržale „zeleno svetlo“ za Srbiju, ali da su i pored poboljšanje epidemiološke situacije u zemlji, brojke „malo preko“ EU kriterijuma od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika.

„Nisu velike šanse da se na sutrašnjem sastanku donese odluka o vraćanju Srbije na listu. Većina zemlja članica smatra da bi trebalo sačekati da se epidemiolška situacija stabilizuje na duži rok kako u Srbiji, tako i u EU“, navode izvori Tanjuga.

Srbija se našla 1. jula na listi 15 zemlja koje zbog „bolje ili jednake“ epidemiološke situacije nisu imale restrikcije na ulazak u EU prostor.

Međutim, zbog novog naleta infekcije korona virusom, Srbije je skinuta sa te liste dve nedelje kasnije.

U trenutku kada se epidemiološka situacija u Srbiji stabilizuje, veći deo EU tek ulazi u tzv. „drugi letnji talas“ kovida 19.

Komentari

Vaš komentar