Foto: Shutterstock

Trećina porodilja prima naknadu manju od minimalne zarade u Srbiji, a pored finansijskih problema, porodilje se suočavaju i s drugim problemima, poput toga da li će deca imati mesto u vrtiću i da li će im poslodavci izaći u susret.

Iako se u javnosti često može čuti da se vodi računa o demografskoj politici, pa je čak i resorno ministatstvo napravljeno zbog toga, realnost svakog dana demantuje priče. Jedan od problema koji prolazi „ispod radara“ javnosti jeste nedovoljna pažnja koja se posvećuje porodiljama, te njihovim egzistencijalnim problemima.

Osnivačica Udruženja “Mame su zakon” Tatjana Macura rekla je za Nova.rs da su trudnice obespravljene kada je reč o nadoknadama, te da razlog tome loš zakon.

“Apsolutno je nepravedno. Mislim da se zakonopisac prilikom formulisanja zakonskog predloga fokusirao na to da država treba da se zaštiti od žena, koje su želele da oštete sistem tako što bi se lažno prijavljivale kod određenih poslodavaca da su zaposlene. Oni su prilikom usvajanja tog zakona u decembru 2017. godine, u obrazloženju naveli da Srbija godišnje gubi 10,6 miliardi dinara zato što određene žene koriste takav sistem”, rekla je Macura za Nova.rs.

Ona ističe da je to bila paušalna procena, te da nije dobro urađena analiza.

“Novi zakon su pisali na osnovu te pretpostavke, pa su povećali broj meseci koji ulaze u obračun naknade za korišćenje porodiljskog odsustva. Tadašnjih 12 meseci, povećali su na 18 meseci čime je ženama još teže bilo da steknu uslove da primaju punu naknadu zarade. Kada je postavljena ta formula za naknadu, ona je obuhvatala žene koje su pre toga nešto radile. Žene koje su pre toga bile neaktivne u ekonomskom smislu, što znači da iako su imale priliku da se zaposle, možda nisu imale mogućnosti za to”, kazala je ona.

Foto: Medija centar Beograd; Tatjana Macura

Osnivačica Udruženja „Mame su zakon“ ističe da jedna trećina žena prima naknadu manju od republičkog minimalca, te da u tu grupu spadaju zaposlene žene manje od 18 meseci i žene koje rade na crnom ili sivom tržištu.

“Mi ne negiramo da je bilo žena koje su zloupotrebljavale takav zakon, ali i pored toga ovakvo rešenje je nepravedno”, nastavila je i dodala da je zakon definisao maksimum koji porodilja može da primi, ali ne minimum.

“Zato dolazimo u situaciju da porodilje primaju manje od republičkog minimalca, a neke primaju čak samo nekoliko hiljada dinara. Naš zahtev je da država pronađe rešenje jer je ova grupa najugroženija”, rekla je Macura.

Ona naglašava da jedan problem jeste finansijski aspekt, ali da drugi počinje nakon porodiljskog bolovanja, odnosno u trenutku kada deca krenu vrtić.

“Onda se postavlja pitanje da li deca imaju mesta u vrtiću, pa onda poslodavci koji nemaju sluha za decu i žene koji imaju vrtić u određeno vreme. Oni često ne izlaze u susret ženama koji imaju malu decu. Mi nemamo uređeni sistem podrške nakon što se završi porodiljsko. Naši zaključci su da žene koje čekaju prvo ili drugo dete ističu značaj finansija, ali kod onih koji čekaju treće ili četvrto, e kod njih je bitan i taj drugi element”, zaključila je Macura.

Ustavni sud doneo je nedavno odluku da neke odredbe zakona proglasi neustavnim, što će rešiti probleme koje su imale žene koje imaju decu sa invaliditetom i koje su morale da se opredeljuju koju nadoknadu da primaju.

Podsetimo, Udruženje „Mame su zakon“ smatra da je odlukom Vlade Srbije o izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom ostvarena pobeda i očekuje i da se Predlog zakona uskoro nađe u skupštinskoj proceduri, sa stupanjem na snagu od 1. jula. Od izmena koje su u ovom trenutku izvesne su ukidanje odredbe koja je uslovljavala majke dece sa invaliditetom da biraju između naknade koja je u vezi sa njihovim zaradama i naknade na koju ima pravo njihovo dete.

Biće obezbeđena minimalna naknada tokom porodiljskog odsustva sa posla, do navršenih tri meseca od rođenja deteta, kao i podignuta maksimalna isplata naknade sa tri na pet prosečnih zarada, navode u Udruženju. Kako se ističe, prava poljoprivrednih osiguranica će biti izjednačena sa pravima koje ostvaruju druge porodilje u Srbiju. Pošto Predlog uđe u skupštinsku proceduru, Udruženje „Mame su zakon“ uputiće amandmane narodnim poslanicima kako bi se obezbedio garantovani minimalac za sve one koji tokom perioda nege deteta ostvaruju naknade manje od ovog iznosa.

Tražiće se i smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknade sa 18 na 12, kao i izjednačavanje prava preduzetnica sa drugim porodiljama. Potrebno je da Zakon „prepoznaje“ i porodice sa više od četvoro dece, naglašava se u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare