Foto:Marijana Petković

Meštani sela u okolini Loznice pokrenuli su inicijativu da se po hitnom postupku održi nova, vanredna, sednica skupštine lokalnog parlamenta, kako bi se Prostorni plan posebne namene rudnika, koji planira da otvori kompanija "Rio Tinto", izuzeo iz Prostornog plana tog grada, kaže za naš list Zlatko Kokanović iz Udruženja "Ne damo Jadar".

„Ovo je druga šansa za lokalnu samoupravu i popravni ispit da isprave svoju grešku. Po zakonu su dužni da održe vanrednu sednicu u roku od 60 dana, a da li će to izglasati ne znamo. Dajemo im mogućnost da se pokaju“, kaže Kokanović.

Prema njegovim rečima, to nije politička priča, već borba za očuvanje ognjišta i zdrave životne sredine.

Aktivistkinja Marijana Petković kaže za Novu da je za svega četiri dana sakupljeno više od 5000 potpisa.

„Prikupljali smo ih na dva štanda, Jadar je problem cele Srbije, ali Lozničana, Malog Zvornika, Ljubovije i Krupnja je najveći. To su gradovi i opštine koji su žrtvovani, samo to narodu nije rečeno“, navela je ona. Prema njenoj oceni, i sama istraživanja, koja su do sada sprovođena, predstavljaju trovačnicu o čemu najbolje svedoči situacija u mestu Nedeljice.

„Oni su došli 2004. godine, a nikada nam nisu odgovorili na tri ključne stvare: šta ćemo sa bukom, sa vodom, kolika je minimalna količina zagađenja? Ništa od ovoga što obećavaju ne mogu da ispune. Zato zahtevamo da se održi vanredna sednica skupštine grada na kojoj će odb da razmatraju PP i dobro razmisle o projektu „Jadar“ kojii je potpuno nezakonito uskladjen sa PP grada“, naglasila je Petković.

Ona je istakla da su za sve vreme prikupljanja inicijative ljudi ometani od strane gradske vlasti, odnosno njihovih plaćenika o čemu je obavešten i loznički MUP.

„To je bilo posebno prisutno kada je Nedeljice posetila poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon . Dokaz da narod Jadra neče rudnik i da je to poduhvat koji gura gradonačelnik Vidoje Petrović i njegovi pomoćnici pokazuje ovih skoro 5500 prikupljenih potpisa. Najviše ih je iz jadarska 22 sela gde su čitave porodice potpisale i tako odlučile život, a ne smrt i iseljenje“, zaključila je ona.

Bonus video: Ne odustaju ni Rio Tinto, ni protivnici

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare