Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Ako padne Jadar, pašće cela Srbija" izjavila je za Nova.rs Ljiljana Bralović iz pranjanskog Udruženja "Suvoborska greda". Ona posebno ističe da je na sastanku održanom pre dva dana u Dobrinji formirana krovna organizacija koju, za sada, čini šest ekoloških pokreta ujedinjenih u borbi protiv eksploatacije i prerade litijuma, bora, ali i svih drugih prljavih tehnologija.

„Naše udruženje se ujedinilo sa organizacijama „Ne damo Jadar“ iz Gornjih Nedeljica, valjevskim „Maršom sa Drine“, jagodinskom „Eko brigadom“, rekovačkom „Neko brine za Levač i dobrinjskom „Zaštitimo Dobrinju i okolinu“, precizirala je ona.

Bralović kaže da će svako udruženje nastaviti da deluje na lokalnom nivou samostalno, ali će zajedničke korake po pitanju rudarstva opasnog po vazduh, zemljište, vodu preduzimati upravo taj, novoosnovani „Savez ekoloških organizacija Srbije“ (SEOS).

„Raspolažemo informacijom da je planirano novih četrdeset rudnika u Srbiji, a tu se ne radi samo o preradi litijuma. To je jedan od povoda da se organizujemo na ovaj način, a planiramo i proširenje SEOS“, istakla je ona.

Bralović je ponovila da će ‘mečka’ zaigrati pred mnogim kućama ukoliko kompanija“Rio Tinto“ počne sa rudarenjem , podsetivši da se o eksploataciji i preradi litijumu negativno izjasnila i Srpska akadmija nauka i umetnosti.

„Sve te naše sumnje su zasnovane na tvrdnjama naučnih radnika, Biološkog fakulteta, profesora i akademika. Nemci imaju više litijuma pa neka oni spasu svet. Nisam antiputarka kako me je nazvao Aleksandar Vučić, niti se mi vozimo volovskim kolima, ali ga pozivam da kaže koliko je ‘Rio Tinto’ uložio u našu zemlju“, naglasila je Bralović, dodajući ironično da ima jedna strana firma koja je mnogo više „investirala“ u Srbiju, a zove se NATO.

Ona je, zajedno sa svojim kolegama iz ostalih udruženja, pružila punu podršku lozničanima koji će danas predati peticiju o ponovnom razmatranju unošenja rudnika, planiranog nadomak Loznice, u Prostorni plan te opštine.

„Uspeli su da skupe mnogo više od pet % potpisa koliko je bilo neophodno da se sve te „đavolje aktivnosti“ ponovo razmatraju i sigurna sam da ćemo se zajedno odbraniti od neprijatelja koji se zove Rio Tinto“, zaključila je Bralović za naš portal.

Bonus video: „Ne damo Jadar“ – Zakoni se menjanju zbog Rio Tinta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare