Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Uprkos primedbama pojedinih odbornika i građana Loznice da će put Valjevo-Loznica služiti za potrebe kompanije Rio Tinto, usvojen je Plan detaljne regulacije nove deonice tog državnog puta, javlja danas Loznički nedeljnik.

Kako se navodi, predsednica Skupštine Loznice Milena Manojlović Knežević rekla je da koliko je ta saobraćajnica važna za Loznicu, toliko je važna i za građane Gornjeg Jadra, celu državu i kompaniju Rio Tinto.

„Ukoliko dođe do realizacije projekta Rio Tinto, istina je da će put biti korišćen za potrebe rudnika, ali će služiti i građanima“, kazala je Manojlović Knežević.

Objasnila je da je projekat Rio Tinto od nacionalnog značaja, koji je već 16 godina prisutan u Loznici, a da se odluke o njegovoj budućnosti donose na nivou Republike, Vlade i predsednika Srbije, uz učešće Loznice u meri u kojoj grad ima nadležnost.

„Verujem da rukovodstvo države i grada ni u jednom momentu neće dozvoliti da se donese bilo kakva odluka koja će biti na štetu građana“, rekla je Manojlović Knežević, istakavši da nije tačno da se sa građanima Gornjeg Jadra nije razgovaralo.

„Sve probleme i nedoumice koje su građani imali sa kompanijom Rio Tinto rešavane su u više navrata na sastancima kojima je prisustvovalo i gradsko rukovodstvo i menadžment kompanije“, izjavila je predsednica Skupštine grada.

Prema pisanju Lozničkog nedeljnika, Planom su obuhvaćene katastarske opštine Slatina, Gornje i Donje Nedeljice, Grnčara, Lipnica, Runjani, Šor, Bradić i Korenita, a ukupna površina parcela je 71,9 hektara.

Gradska urbanistkinja Dragana Jovanović rekla je da će pozitivne strane budućeg koridora biti podizanje nivoa pristupačnosti celog područja obuhvaćenog Planom, što će uticati i na dinamiku budućeg razvoja tog područja, a to će istovremeno biti svojevrsna obilaznica oko Loznice koja će uticati na izmeštanje tranzitnih tokova, pre svega transportnog saobraćaja.

Kako je prezicirala, saobraćajnica je projektovana za brzinu od 80 kilometara na čas, imaće dve vozne i ivične trake, a po potrebi i dodatne trake širine 3,25 metara, kao i bankine sa obe strane.

„Plan obuhvata putni pojas u dužini od 13,7 kilometara, širine 30 metara, kao i trasu gasovoda i cevovoda tehničke vode, tako da ćemo uz putnu trasu imati i koridore infrastrukture koji će značajno uticati na poboljšanje infrastrukturnog opremanja tog područja“, istakla je Jovanović.

Prema njenim rečima, Plan će biti osnov za eksproprijaciju zemljišta na planiranom koridoru puta, a do sada je većina od ukupno sedam premedbi podnetih na Plan obačena zbog neosnovanosti.

BONUS VIDEO: Pobuna kreće iz Gornjih Nedeljica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare