Foto: N1

Laboratorija "Vatreno oko" radi u punom kapacitetu i bez zastoja, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je bilo kašnjenja sa rezultatima testa na virus korona jer je nedostajala jedna od komponenti za obradu uzoraka, ali da se situacija stabilizovala.

„Bilo je zastoja u jednom momentu jer nije na vreme stigla jedna od četiri neophodne komponente, ali stanje se stabilizovalo. Laboratorija radi punim kapacitetom i sve funkcioniše kako treba. Prioritet su pacijenti sa simptomima“, rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorima kovid bolnica.

Ministar je primetio da je mnogo nejasnoća oko statističkih podataka o broju testiranih i pozitivnih i pojasnio da se dešava da se u jednom danu testira veliki broj pacijenata koji treba da izađu iz bolnice i da, ukoliko su ponovo pozitivni, ne mogu da se računaju kao novi slučajevi jer se, kaže, već vode kao oboleli.

„Da ne govorimo o tome da imamo slučajeve da u istom danu osoba ode da se testira u tri laboratorije jer razmišlja da, ako u jednoj ima zastoja, dobiće rezultate iz druge. Tako da se za jednog čoveka dobiju tri analize, a ne mogu se sve računati“, naveo je Lončar.

Naglasio je da će sistem i dalje biti najviše skoncentrisan na pacijente, a da će analize i statistike raditi oni koji se time bave.

„Naš prvenstveni zadatak su ljudi i njihovo zdravlje i životi“, rekao je Lončar.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar