Foto: FoNet/MOD

Sve informacije o epidemiji koronavirusa pratite uživo na blogu portala Nova.rs.

  • U poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo još 10 osoba od koronavirusa, a još 359 osoba je zaraženo
  •  Na respiratorima je  190 osoba, a hospitalizovano je 4762 pacijenata.

16.00 – Užice : Za nekoliko dana 167 pozitivnih, preminulo devet

Od pristiglih rezultata iz prethodnih dana osoba koje su testirane sa područja Zlatiborskog okruga, potvrđeno je 167 novih slučajeva pozitivnih na virus korona, a od posledica Kovid 19 preminulo je devet osoba. U Užicu je zabeleženo još 19 slučajeva, Požegi 27, Arilju 17, Sjenici 16, Bajinoj Bašti 14, Prijepolju 13, Novoj Varoši 11, Čajetini devet, Priboju sedam i Kosjeriću pet, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice. Prema izveštajima dobijenim iz zdravstvenih ustanova preminulo je još devet osoba sa teritorije Zlatiborskog okruga i to iz Užice tri osobe muškog pola, Požegi dve osobe, jedna muškog i jedna ženskog pola, Bajinoj Bašti jedna osoba ženskog pola i iz Arilja, Prijepolja i Čajetine po jedna osoba muškog pola.

15.15 – Među preminulima od korone 64 odsto muškarci 

Od ukupnog broja preminulih, muškarci čine oko 64 a žene nešto više od 35 odsto. Kada je reč o starosnim grupama preminulih, u uzrastu od 20 do 29 godina njih je bilo 0,72 odsto, u uzrastu od 40 do 49 godina 8,6 odsto, u uzrastu od 60 do 69 godina 28,67 odsto, uzrastu od 70 do 79 odsto 27,96 odsto, a među starijima od 80 godina ima 18,64 odsto preminulih.

15.05 – U Srbiji još 10 ljudi umrlo od posledica koronavirusa

U poslednja 24 časa u Srbiji je preminulo još 10 osoba od koronavirusa, a još 359 osoba je zaraženo, saopšteno je na konferenciji za novinare Kriznog štaba. U poslednja 24 sata testirano je još 8349 osoba. Na respiratorima je  190 osoba, a hospitalizovano je 4762 pacijenata. U Srbiji su do sada od posledica koronavirusa umrle 482 osobe, ukupan broj registrovanih slučajeva je 21.253, od čega je izlečenih 14.148 osoba.

14.05 – U Kragujevcu spremna privremena bolnica od 170 kreveta

Privremena kovid bolnica u Kragujevcu formirana je u zgradi „Šumadija sajma“, a početak njenog rada zavisiće od epidemiološke situacije na prostoru grada i Šumadije, izjavio je za naš portal dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja u Kragujevcu. On je naveo da je bolnica u potpunosti opremljena krevetima i pratećom opremom i da je spremna za otvaranje za dan ili dva, ali da će funkcionalno početi da radi tek kada to bude „zahtevala epidemiološka situacija“.

Foto: Ministarstvo odbrane

13. 45 – Infektivna: Dnevno 200 pregleda, trećina ostane u bolnici

Više od 200 pacijenata sa simptomima virusa korona dnevno se pregleda u prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, a trećina njih zahteva bolničko lečenje, izjavio je danas direktor te bolnice Goran Stevanović. On je rekao da je broj pregleda i hospitalizacija na tom nivou već nekoliko dana i da je i dalje najviše pacijenata sa upalama pluća koji zahtevaju bolničko lečenje.

13.15 – Arena dobija sistem za kiseonik u naredna dva dana

Uvođenje sistema za snabdevanje kiseonikom u privremenu bolnicu Beogradska arena trebalo bi da bude završeno u naredna dva dana, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je u toj kovid bolnici situacija pod kontrolom i da pacijenti primaju svu neophodnu terapiju. Lončar je podsetio da je Arena prvobitno bila namenjena za prijem kovid pacijenata sa srednjom i lakšom slikom koji ne zahtevaju kiseonik, ali da je zbog porasta broja novobolelih odlučeno da se sprovede sistem kiseonika.

12. 50 U Podunavskom okrugu 98 novozaraženih, Braničevskom 9

Od pristiglih rezultata za prethodnih nekoliko dana u Podunavskom okrugu zabeleženo je novih 98 pozitivnih na virus korona, a u Braničevskom okrugu ukupan broj pozitivnih veći je za 9, saopštila je danas direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović. Kada je u pitanju Podunavski okrug, najveći broj novozaraženih registrovano je u Smederevu – 41, zatim u Smederevskoj Palanci 36 i Velikoj Plani 21.

12.40 Lončar: Zaraženo 550 zdravstvenih radnika, 50 ih hospitalizovano

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je danas da je 550 zdravstvenih radnika u Srbiji zaraženo virusom korona od čega je 50 na bolničkom lečenju. Lončar je naglasio da zdravstveni sistem ima dovoljno medicinskog osoblja bez obzira na opterećenost bolnica i umor zaposlenih.

12.30 Lončar: Dovoljno mesta u BG, tokom dana prijem pacijenata iz Šapca

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da u kovid bolnicama u Beogradu ima dovoljno mesta za zbrinjavanje novih kovid pacijenata za naredna dva dana i dodao da će u toku dana jedan broj teških pacijenata iz Šapca biti prebačen u prestonicu. Lončar je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da u narednih 48 sati neće biti potrebe da se pacijenti iz Beograda, ali i oni koji se šalju u prestonicu, upućuju u neku od kovid bonica u unutrašnjosti, kao što je to bio slučaj ranijih dana.

12.00 Tokom epidemije kroz dečju bolnicu prošlo 250 pacijenata

Od početka epidemije korona virusa, bolnica za dečje plućne bolesti u KBC „Dragiša Mišović“ primila je oko 250 pacijenata od starih do 18 godina, izjavila je danas upravnica Olivera Ostojić. Ona je za televiziju Prva izjavila da lečenje dece u proseku traje od sedam do deset dana i da je trenutno u dečjoj bolnici smešteno desetoro dece sa njihovim majkama.

11. 15 – Jovanović: Ključan pregled, a ne test na koronu

Direktorka Instituta „Batut“ Verica Jovanović izjavila je danas da se testiranje na virus korona obavlja kada se jave simptomi bolesti i navela da testiranje gubi smisao ukoliko je ponovoljeno. „Ako neko ima povišenu temperaturu, ako se nalazi u bolnici, ako postoji sumnja da se radi o kliničkoj manifestaciji kovida-19, onda je testiranje ključno”, rekla je Jovanović za RTS.

10.25 – Tiodorović: Naznake da se korona prenosi i vazduhom

Epidemiolog Branislav Tiodrović izjavio je da je u Srbiji situacija krajnje ozbiljna i upozorio da COVID -19 više nije respiratorna bolest, jer je to što se sada vidi sistemska bolest. Podsetio je da je prvo bilo naznaka da se prenosi kapljičnim putem, da na razdaljini od metar i po pada zbog težine, a sada da se prenosi i vazduhom. Ne zna se, međutim, šta je to što ga podiže, da li je strujanje vazduha, vetar, klima-uređaji, naveo je on.

09.40 – U Nišu 16 osoba na respiratorima

U Niškom kliničkom centru 16 pacijenata je na respiratoru, među njima i dve trudnice. Novo žarište u ustanovama socijalne zaštite je privatni dom za stare u Gadžiom Hanu, a 16 korisnika doma je hospitalizovano u bolnici u Nišu. Šef Trijažnog centra Kliničkog centra Niš dr Nikola Milenković rekao je za RTS da su dve trudnice koje su na respiratorima u teškom opštem stanju.

09.20 – KCS: Najmlađi pacijent na respiratoru rođen 2001. godine

Foto: EPA-EFE/CSABA BUS

Direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Nebojša Lađević izjavio je danas da u odnosu na prvi pik sada ima više pacijenata zaraženih koronavirusom sa teškom kliničkom slikom i da je najmlađi pacijent na respiratoru u kovid bolnici KCS-a 2001. godište. “Sada imamo više mlađih pacijenata, izmedu 20-te i 30-te i 30-te i 40-te godine, čak su i oni na mehaničkoj ventilaciji, tako da niko nije pošteđen”, rekao je Lađević za RTS.

09.05 – Lekar iz KG: Grobovlasnik Vučić najavio vakcinu, struka ćuti

Posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u pregovorima sa „jednom zemljom koja je završila vakcinu protiv Covida“ i da je daje „ugroženoj populaciji“, reagovao je lekar kragujevačke Hitne pomoći Dušan Đokić, koji je predsednika nazvao „grobovlasnikom naših života“. On je ocenio da je sramno što struka ćuti o ovoj izjavi i naveo da je najava vakcine do kraja godine „žalosna slika Srbije po meri idiota“.

08.30 Putnicima iz Srbije nije dozvoljen dolazak u Francusku

Osobe koje su izuzete od zabrane su francuski državljani, kao i njihovi supružnici i deca, državljani EU, Andore, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, Švajcarske, San Marina i Vatikana, koji imaju glavno prebivalište u Francuskoj ili putuju, u tranzitu kroz Francusku, u zemlja čiji su državljani ili u njoj imaju prebivalište, kao i supružnici i deca. Zbog epidemiološke situacije u Srbiji i na osnovu preporuke Saveta EU od 16. jula, dolazak u Francusku više nije dozvoljen putnicima iz Srbije, saopštila je Ambasada Francuske u Beogradu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar